دانستنی های حقوقی

همه چیز درباره ازدواج سفید + قانون و مجازات ازدواج سفید

بر اساس قوانین حاکم بر ایران، برای اینکه عقد ازدواج بین طرفین دارای وجاهت و ارزش قانونی باشد، می بایست اصول و مقررات قانونی در آن رعایت شود. در غیر این صورت، عقدی که شکل می گیرد مورد حمایت قانون قرار نخواهد گرفت. باید بگوییم که این ازدواج، یکی از مفاهیمی است که از سبک زندگی غربی وارد فرهنگ ایران شده است. حال آنکه با وجود عدم پذیرش این نوع ازدواج از سمت افکار عمومی جامعه، برخی افراد تحت تاثیر فرهنگ غرب، اقدام به انجام این ازدواج می کنند. بدیهی است که این اقدام در عمل به دلیل مغایرت با قوانین ایران، برای آن ها مشکلاتی را به همراه دارد. به عنوان مثال پروسه طلاق در این نوع ازدواج معنا ندارد و طرفین را با مشکلات جدی مواجه می کند.

ازدواج سفید چیست؟

ازدواج سفید، ازدواجی است که دارای شرایط زیر است:

  • شروع و تشکیل پیوند زناشویی بین یک زن و مرد، دارای وجاهت قانونی و شرعی  و همچنین مدت زمان مشخص نمی باشد.
  • در ازدواج سفید صیغه نکاح جاری نمی شود، همین امر سبب می شود که این ازدواج مشروعیت لازم را نداشته باشد.
  • همچنین براساس قانون مدنی ازدواجی صحیح است که متشکل از  ایجاب و قبولی باشد که صراحتا دلالت بر قصد ازدواج طرفین کند که این عقد این شرط را ندارد.

در واقع، با توجه به موارد بالا باید بگوییم که زن و مرد در این نوع عقد بدون ثبت رسمی و قانونی ازدواج، بدون گذراندن آداب و رسوم مرسوم یک عقد رسمی و بدون در نظر گرفتن مسائل شرعی زندگی‌ شان را زیر یک سقف شروع می‌کنند. طبعا در چنین ارتباطی، طرفین تعهد قانونی و شرعی نسبت به یکدیگر ندارند؛ در نتیجه نمی‌ توانند مدعی حق و حقوقی نسبت به هم باشند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این نوع ازدواج می توان با بهترین وکیل خانواده در کرج مشورت کرد.

"مجازات

حکم شرعی ازدواج سفید

حکم شرعی در ازدواج سفید چیست؟ در دین اسلام، عقد نکاح در دو شکل دائم و موقت پذیرفته است. طبق حکم فقهی برخی فقها، حکم فقهی نکاح آن است که هم در نکاح دائم، هم در نکاح موقت باید صیغه عقد را به طور شفاهی بخوانید. ایجاب و قبول نیز باید به طور صریح توسط زوجین ادا شود. نظرات فقها در رابطه با این ازدواج به شرح زیر است:

  • برخی بر این اعتقادند که وقوع رابطه زناشویی، بدون خواندن عقد نکاح، به هیچ وجه نمی تواند مورد پذیرش باشد. در نتیجه در صورت وقوع، در حکم زنا است. پس احکام و مجازات زنا باید در خصوص عاملین آن جاری شود.
  • در مقابل دسته قبل، گروه دیگری از فقها در مورد حکم فقهی نکاح معاطاتی معتقدند، نکاح معاطاتی قابل قبول است. در نتیجه آثار نکاح بر آن جاری می باشد. نکاح معاطاتی به این معنا است که زوجین به جای خواندن صیغه نکاح و ادای شفاهی ایجاب و قبول، در عمل و با انجام رابطه زناشویی ایجاب و قبول خود را نشان دهند. این فقها در استدلال خود بیان می کنند، عقود می توانند با انجام هر عملی، مبنی بر ایجاب و قبول طرفین منعقد شوند. در معاطات نیز افراد با عمل، این ایجاب و قبول را بیان می کنند. به عبارتی چون عقد نکاح بر مبنای اراده و موافقت طرفین می باشد، نیازی به رعایت تشریفات نیست. ضمن اراده برای برقراری رابطه حلال، عقد نکاح جاری می شود.

مجازات ازدواج سفید

در کشور ما، ازدواج می بایست برپایه اصول شرعی و قانونی شکل بگیرد. در صورتی که طرفین برمبنای ازدواج سفید با یکدیگر زندگی کنند از باب روابط نامشروع (زنا و مادون زنا) قابل مجازات هستند. کیفر این رابطه به لحاظ اینکه رابطه نامشروع از چه درجه ای باشد، متفاوت است. این کیفر شامل حد و تعزیر می باشد. این مجازات بسته به اینکه زنای محصنه یا غیرمحصنه اثبات شود، در کیفیت حد اثر می گذارد. البته این موضوع از باب عدم ثبت واقعه هم قابل پیگیری می باشد، زیرا براساس قانون درصورتی که زوج عقد را ثبت نکند محکوم می شوند و مجازات می گردند.

ازدواج سفید

ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی، اذعان می دارد: زنا عبارت است از مباشرت جنسی مرد و زنی که رابطه زوجیتی بین آن‌ ها نیست. باتوجه به اینکه این روابط، در قانون ما با عنوان رابطه زوجیت مورد قبول نیست؛  بنابراین چنین رابطه‌ای اگر اثبات شود می‌ تواند با عنوان زنا مورد بررسی قرار بگیرد. در نتیجه برای طرفین آن مجازات تعیین می شود. همچنین اگر یکی از طرفین یا هر دوی آن‌ها متاهل باشند و در چنین رابطه‌ای قرار بگیرند، به مجازات سنگین‌تر از باب زنای محصنه (سنگسار) محکوم می‌ شوند.

کلام آخر

به طور کلی می توان گفت ازدواج سفید، ازدواجی است که طرفین در آن بدون ثبت رسمی و قانونی در یک خانه و با یکدیگر زندگی می کنند. علت اصلی این نوع ازدواج، نیازهای جنسی و عاطفی نسل جوان می باشد. در اکثر موارد طرفین با گذشت زمان متوجه می شوند که نقاط مشترک با یکدیگر ندارند و تصمیم به جدایی می گیرند.

5/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا