دانستنی های حقوقی

عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟

هدف ما در این مقاله بررسی احضاریه شورای حل اختلاف و موارد مندج در آن است. ضمن آنکه به این موضوع نیز اشاره خواهیم کرد که در صورت عدم حضور و توجه به این احضاریه باید منتظر چه عواقبی باشیم؟ در حالت کلی باید بدانیم که شورای حل اختلاف صلاحیت ایجاد صلح و سازش در مورد جرایم قابل گذشت را دارد. در نتیجه در پی رسیدگی به این جرایم می تواند برای متهم احضاریه ارسال نماید. با ما برای بررسی این موضوع همراه باشید.

در این بین قبل از ورود به بحث اصلی باید بدانید که پیگیری دعاوی در شورای حل اختلاف نیز مانند سایر مراجع دارای هزینه هایی است که برای اطلاع از آن می توانید وارد لینک مقابل شوید: هزینه دادرسی

احضاریه شورای حل اختلاف

همانطور که می دانید و بارها در مقالات قبلی اساره کردیم، حضور در فرایند دادرسی و رسیدگی توسط مراجع قضایی، طی تشریفات خاصی به نام آیین دادرسی صورت می گیرد. البته بدیهی است که هدف از آن حفظ حقوق طرفین دعوا می باشد. بنابراین زمانی که مرجع رسیدگی حضور یکی از طرفین دعوا از جمله خوانده را الزامی و ضروری بداند با صدور برگه ای با نام ابلاغیه، وی را به فرایند دادرسی احضار می کند. ماهیت احضاریه شورای حل اختلاف نیز بر همین مبناست.

موضوع احضاریه شورای حل اختلاف

موضوع احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟ یا احضاریه شورای حل اختلاف در چه موضوعاتی صتدر می گردد؟ در این باب باید بگوییم که در حقیقت شورای حل اختلاف صلاحیت دارد تا به کلیه جرایم قابل گذشت که در قانون مشخص شده اند، یک رسیدگی ابتدایی انجام بدهد. همچنین ضمن آن تلاش کند تا طرفین دعوا را به ایجاد صلح و سازش ترغیب نماید. در مورد این دعاوی کیفری، برای طرف مقابل شاکی، یعنی متهم احضاریه صادر کند و علت حضور وی، تاریخ، ساعت و محل حضور را نیز اطلاع دهد. علاوه بر این دعاوی زیر نیز در این مرجع طرح می گردند و موضوع احضاریه مذکور محسوب می گردند:

  • دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون در دادگستری مطرح می باشند.
  • ۲تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه.
  • ۳دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد.
  • ۴صدور گواهی حصر وراثت ، تحریر ترکه ، مهر و موم ترکه و رفع آن.
  • ۵ادعای اعسار از پرداخت محکومُ به ، در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد.
  • ۶دعاوی خانواده راجع به جهیزیه ، مهریه ، نفقه تا نصاب مقرر در بند الف ( بیست میلیون تومان ) ، در صورتی که مشمول ماده 29 قانون حمایت خانواده نباشند.
  • ۷تامین دلیل.
  • ۸جرایم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات نقدی درجه هشت باشد.

موارد مندرج در احضاریه شورای حل اختلاف

موارد مندرج در احضاریه شورای حل اختلاف

مواردی که در احضاریه شورای حل اختلاف درج می شود مواردی از قرار زیر است:

  • علت حضور در آن قید می شود تا مخاطب بداند به چه علتی به وی اخطار داده اند.
  • زمان حضور
  • مکان و آدرس دقیق جهت حضور در زمان تعیینی

روش ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف

روش ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف در گذر زمان دست خوش برخی تغییرات شده است. در ادامه به این روش ها در گذر زمان نگاهی می اندازیم:

  • در سابق ، مراجع قضایی همچون شورای به وسیله مامور ابلاغ دادگستری برگه هایی را تحت عنوان ابلاغیه یا احضاریه به درب منزل می فرستادند. که در این احضاریه و اخطاریه، مشخصات فرد از جمله نام و نام خانوادگی، تاریخ و ساعت حضور، محل حضور و علت احضار به صورت دقیق قید شده بود. مگر اینکه جرم منافی عفت بوده باشد.
  • در زمان حال نحوه ابلاغ احضاریه و اخطاریه توسط شورا تغییر کرده است. با توجه به اینکه کلیه ابلاغیه های دادگستری از طریق سامانه ثنا ارسال می شوند، طرفین دعوا پس از ثبت نام در این سامانه می توانند از تمام جزییات مربوط به پرونده خود اعم از ابلاغیه ها ، احضاریه ها و اخطاریه های ارسال شده از طرف دادگاه یا شورا مطلع شوند.

عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف

همانطور که در ابتدای این مقاله عنوان کردیم، شورای حل اختلاف صلاحیت ایجاد صلح و سازش در مورد جرایم قابل گذشت را دارد و در پی رسیدگی به این جرایم می تواند برای متهم احضاریه ارسال نماید. در این بخش به بررسی عواقب عدم توجه به این احضاریه از سوی افراد می پردازیم. این عواقب به شرح زیر است:

  • عدم توجه به احضاریه و عدم حضور در شورا سبب می شود که عملا امکان صلح و سازش در شورا از بین برود.
  • در پی آن ، شورا می تواند پرونده را به دادسرا جهت رسیدگی مقدماتی کیفری ارجاع نماید.
  • اثر عدم توجه به اخطاریه شورا می تواند صدور حکم غیابی به ضرر شخص باشد.

دلایل موجه عدم حضور بعد از دریافت احضاریه شورای حل اختلاف

در خلال این مقاله گفتیم که حضور بعد از دریافت احضاریه شورای حل اختلاف در زمان و مکان تعیینی الزامی است. اما آیا استثنایی در این بین وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم کخ با وجود تعریفات و توضیحاتی که ارائه دادیم، گاهی خوانده دعوی برای عدم حضور در شورای حل اختلاف عذر موجه دارد. به عبارتی قصد دارد با ارائه این عذر یا دلایل موجه به شورای حل اختلاف، وقت رسیدگی دیگری تعیین شود. با عنایت به قانون، عذر موجه یا دلایل موجه عدم حضور در جلسات شورای حل اختلاف که مشابه عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسات رسیدگی هست را می توان شامل موارد زیر دانست:

  • فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم ، مانند فرزند و همسر.
  • ابتلا به بیماری که مانع از حرکت خوانده باشد یا اینکه حرکت کردن برای خوانده مضر باشد.
  • هرگونه اتفاقی که خارج از اراده و اختیار شخص باشد. در نتیجه مانع حضور او در جلسه یا وقت رسیدگی شورای حل اختلاف شود.
  • حوادث قهری که مانع از حضور فرد در جلسات شورای حل اختلاف ‌‌‌‌‌‌می‌ شود. در این بین باید بگوییم که حوادث قهری به حوادثی می گوییم که شخص در وقوع آن و جلوگیری از وقوع آن هیچ اختیاری ندارد. مانند سیل و زلزله.

در نتیجه گفتنی است که در موارد مذکور شورای حل اختلاف می تواند وقت رسیدگی را تمدید کند. یا به عبارتی می تواند این زمان را به زمان دیگری موکول نماید.

تفاوت احضاریه شورای حل اختلاف و اخطاریه

در این بخش به منظور سخن پایانی به بررسی تفاوت احضاریه شورای حل اختلاف با اخطاریه می پردازیم. مهمترین و اساسی ترین تفاوت این دو عبارت است از:

  •  احضاریه را معمولا در مواردی ارسال می کنند که حضور شخص یا مطلعین پرونده در فرایند دادرسی الزامی و ضروری است.
  • عدم حضور در محل قید شده در احضاریه بر خلاف اخطاریه، بعضا ضمانت های اجرایی در پی دارد .
  • اخطاریه بر خلاف احضاریه به این جهت ابلاغ می شود که موضوعی به شخصی یادآوری شود و اصولا در مورد پرونده های حقوقی صادر می شود.
4/5 - (4 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا