دانستنی های حقوقی

آیا فارکس در ایران جرم است یا خیر؟

امروزه با پیشرفت در بازار ارز، در کشورهایی مثل آمریکا، روسیه، ترکیه، آلمان، اسپانیا و خیلی از کشورهای دیگر فارکس به صورت قانونی انجام می شود. به عنوان مثال آمریکای شمالی از کشورهایی است که برای فارکس و فعالیت اقتصادی مربوط با آن، قوانینی قرار داده است. به همین دلیل، در این کشور فارکس طرفداران زیادی دارد. افراد زیادی نیز از طریق آن کسب درآمد می کنند. اما این شرایط در ایران متفاوت است. باید این نکته را مد نظر داشته باشید که، اگر تصمیمی برای سرمایه گزاری فارکس در ایران دارید، باید ابتدا آموزش ببینید. سپس برای درآمدزایی از آن، اقدام نمایید.

کسانی که به دنبال راهی برای سرمایه گزاری هستند، بارها کلمه فارکس را شنیده اند. فارکس به نوعی به معنای مبادلات ارزی است. به عبارتی در این روند، ارزها به یکدیگر تبدیل می شوند. به دلیل درآمدزایی این معقوله، امروزه فارکس در بسیاری از کشورها طرفداران زیادی پیدا کرده است و دارای ویژگی های زیر است:

  • منبعی برای کسب درآمد است.
  • روزانه هزاران نفر در آن ثبت نام می کنند.
  • هزاران معامله در آن انجام می شود.
  • کاملا قابل اطمینان است.
  • به راحتی می توانید سرمایه خود را به آن بسپارید.

فارکس در ایران

در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که، معاملات بر روی ارزهای مختلف یا جفت ارزها در بازارهایی به نام فارکس از سابقه دیرینه‌ ای برخوردار است. در حقیقت به واسطه آن ارزش ارز دو کشور نسبت به یکدیگر سنجیده می شوند و به عبارتی با هم مقایسه می گردند.

اما با وجود تمام نکات مثبتی که برای فارکس وجود دارد، این بازار پر سود در ایران غیر قانونی است. قانون گذار در این رابطه اذعان می دارد که افراد با ضرر در این بازار باعث از دست رفتن سرمایه های کشور می شوند. اما از این نکته نیز نباید غافل شد که اگر افراد در این کار آموزش ببینند نه تنها باعث از دست رفتن سرمایه های کشور نمی شوند، بلکه باعث افزایش سرمایه نیز می شوند. با توجه به ممنوعیت فارکس در ایران افراد و شرکت هایی که در این حوزه فعالیت می کنند، بر اساس نوع و میزان فعالیتشان مجازات می شوند. همچنین به واسطه این فعالیت، برای آن ها در دستگاه قضایی پرونده تشکیل می شود.

مشکل فارکس در ایران

از توضیحاتمان تا به اینجای این مقاله بر آیند می شود که، فارکس یکی از بزرگ ترین بازارهای مالی جهان محسوب می شود. در آن کاربران بایکدیگر به تبادل ارز های خارجی می پردازند. معامله گران اصلی این بازار عبارت اند از:

  • موسسات مالی بزرگ
  • شرکت های چند ملیتی
  • تاجران
  • شرکت های بیمه
  • شرکت های صادرات و واردات
  • صندوق های بازنشستگی
  • سفته بازها و اشخاص حقیقی که در بازار، ارزهای مختلفی مانند دلار، یورو و پوند را با یکدیگر معامله میکنند.

اما همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم فارکس در ایران ممنوع است. به عبارتی فعالیت دفاتر کارگزاری و شرکت های فارکس، سال 1390 توسط سازمان بورس تهران غیر قانونی اعلام شد. مشکلاتی که سبب این ممنوعیت می شود، به شرح زیر است:

  • مهم ترین بحث در این حوزه، خروج ارز از ایران است. زیرا برای شرکت در معاملات فارکس شما باید ریال را به دلار تهیه کنید. این موضوع باعث خروج ارز از کشور می شود.
  • احتمال ضرر بزرگ در فارکس دلیل بعدی است. ماهیت بازار فارکس با بورس کامل متفاوت است. شما می توانید روی معاملات خود تا 500 برابر سرمایه اولیه وام دریافت کنید. بدون دانش مدیریت سرمایه، این روند نه تنها باعث سود شما نمی شود، بلکه بخاطر طمع می تواند تا چندین برابر ضرر ده باشد.

مجازات فارکس در ایران

در این بخش بعد از بررسی ممنوعیت فارکس در ایران و دلایل آن، می خواهیم به مجازات های این بحث اشاره کنیم. از همراهی شما سپاسگزاریم. طبق قوانین حاکم بر ایران، سرمایه ای که از فارکس کسب می شود شرعی نیست. دلیل غیر قانونی بودن این بازار، وجود کلاهبرداری های گسترده در دیگر نقاط جهان است. همین امر موجب شده تا فارکس در ایران نیز ممنوع اعلام شود. در صورت کسب مال از فارکس، این مال، نامشروع حساب می شود. در نتیجه مجازات خاص خود را به دنبال خواهد داشت. مجازات های این بحث عبارت اند از:

  • طبق ماده 49 قانون اوراق بهادر، هر کس به چنین فعالیت هایی بپردازد مجازات آن یک تا شش ماه حبس، جریمه نقدی سه برابر سود حاصله و یا هر دوی این موارد است.
  • کسانی که سرمایه خود را در چنین فعالیت هایی از دست داده اند مجازات سنگینی نخواهند داشت. زیرا این افراد به عنوان قربانی شناخته می شوند.
  •  حال آنکه بر خلاف مورد قبل، مجازات کارگزاران فارکس سنگین است. همچنین این افراد تحت تعقیب خواهند بود.

"</p

در سایت وکیل از ما، ضمن بالا بردن سطح آگاهی کاربران، در تلاشیم تا با ارائه دانستنی های حقوقی کاربردی در زمینه های متفاوت، راهنمای شما باشیم. به منظور مطالعه بیشتر کلیک کنید: دانستنی های حقوقی

معایب فارکس در ایران

در این بخش، برخی از معایب فارکس در ایران را بیان می کنیم. این معایب به شرح زیر است:

  • ریسک بالا: یکی از معایب بزرگ این بازار، وجود ریسک بالای آن است. در واقع نرخ برابری جفت ارزها به شدت دست خوش تغییر است. همین موضوع باعث نوسان می گردد.
  • قابلیت استفاده از اهرم بالا: در این بازار، امکان استفاده هر فردی از اهرم بالا وجود دارد. همین موضوع باعث می شود تا به دلیل استفاده برخی از این اهرم ها، سرمایه خود را از دست بدهند.
  • نبود شفافیت: یکی از معایبی که این بازار دارد، نبود شفافیت در ابعاد مختلف آن است. دلیل آن هم تسلط کامل بروکر ها بر آن هاست.
  • پیچیده بودن مسیر یادگیری: فعالیت در این بازار ساده نیست. باید قبل از ورود به آن، تمرین های فراوان انجام داد. برخی از افراد در بدو ورود به این بازار، در اول راه می مانند و از ادامه ناامید می شوند.
  • تاثیر نرخ سود: یکی دیگر از معایب این بازار را می توان تاثیر نرخ سود روی معاملات فارکس عنوان کرد. نرخ سود در کشورها می تواند روی ارزش ارز های مختلف در فارکس تاثیر گذار باشد.

مالیات فارکس در ایران

در این بخش به منظور سخن پایانی می خواهیم موضوع مالیات را برای فارکس در ایران بررسی کنیم. هرچند این موضوع کمتر مورد توجه قرار می گیرد اما از اهمیت بالایی برخوردار است.

به صورت کلی قوانین در کشور های مختلف در رابطه با مالیات فارکس مختلف است. مثلا در کشور های غربی، درآمدی که از بازار های فارکس به دست می آید مشمول مالیات می شود. همچنین افراد عقیده دارند این مالیات منصفانه است. البته اگر شما در این بازار سودی را به دست نیاورید، از پرداخت مالیات نیز معاف خواهید شد.

در ایران به دلیل عدم قانون گذاری درست در این زمینه و اعمال ممنوعیت برای این موضوع، فعلا قوانین مالیاتی صدق نمی کند. اما در صورت تغییر قوانین موجود، یکی از نکات حائز اهمیت برای شما، در نظر گرفتن مالیات فعالیتتان در این حوزه خواهد بود.

4.7/5 - (3 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا