چگونه یک قرارداد کاری قانونی و بدون مشکل تنظیم کنیم؟

- انتخاب وکیل احرفه ای و تنظیم قرارداد اصولی مهمترین قدم در فرایندهمکاری کارفرما و کارگر است. با تنظیم قرارداد اصولی خیال خود را راحت کنید
امروزه یکی از مهمترین اقدامات، تنظیم قرارداد کار قانونی به منظور پیشبرد اهداف یا کسبوکار است. با ایجاد یک قرارداد قانونی، هم یک سند همکاری معتبر وجود دارد و هم تعهدات و توافقات به صورت صریح و دقیقی مکتوب میشوند. در چنین شرایطی، در حین انجام کار و اجزای قرارداد، مشکلاتی به وجود نمیآید و طرفین با خیالی آسوده به فعالیتهای خود ادامه میدهند. برای تنظیم یک قرارداد بدون مشکل و دقیق، باید شرایطی نظیر رضایت طرفین، صلاحیت قانونی، هدف قانونی و بیان شروط به وضوح وجود داشته باشند. با ما همراه باشید تا با روشهای اصولی تنظیم قرارداد آشنا شوید.
معرفی انواع قرارداد کار
در ابتدا و پیش از بررسی هر چیز باید بدانید که چند نوع قرارداد کار وجود دارند. هر یک از این قراردادها دارای ماهیتی خاص هستند و به منظور اقدام یا فعالیتی خاص توسط وکیل اداره کار یا اشخاص دیگر تنظیم میشوند. در ادامه به انواع قرارداد کار اشاره میکنیم.
- قرارداد کار دائمی: در این نوع قرارداد شما به طور دائم به فعالیت مورد نظر میپردازید و دستمزد خود را نیز به طور کامل دریافت میکنید. در واقع، شما استخدام رسمی آن مجموعه میشوید و تا زمان بازنشستگی، فعالیت مربوطه را انجام میدهید.
- قرارداد کار موقت: در این نوع قرارداد شما تنها در یک بازه زمانی مشخص، مثلاً یک ماهه یا دو ماهه به فعالیتی مشغول میشوید و سپس، از انجام آن کار دست میکشید.
- قرارداد کار پاره وقت یا تمام وقت: این قرارداد نیز به صورت نیمهوقت یعنی صبح تا ظهر یا عصر تا شب بوده یا به طور کامل و طبق ساعت وزارت کار تنظیم میشود.
- قرارداد کارآموزی: در این نوع قرارداد فرد به منظور فراگیری حرفه و فعالیتی در یک مجموعه یا سازمان یا شرکت، شروع به کار میکند. توجه داشته باشید که باید بیمهای برای کارآموز در نظر گرفته شود و حقوق وی نیز پرداخت گردد.
شرایط اصلی برای انعقاد قرارداد کار
به منظور تنظیم هر یک از قراردادهای موجود در قانون ایران، شرایطی خاص وجود دارند تا بر اساس آنها بتوان قرارداد را تنظیم کرد. در ادامه به این شرایط اصلی و مهم برای انعقاد قرارداد اشاره میکنیم.
- رضایت متقابل: در زمان تنظیم قرارداد باید دو طرف رضایت کامل داشته باشند و با بررسی تمامی جوانب، قرارداد را امضا کنند.
- صلاحیت قانونی: در زمان انعقاد قرارداد، طرفین باید از نظر سن یا سلامت ذهنی از صلاحیت لازم برخوردار باشند تا شرایط برای تنظیم قرارداد وجود داشته باشد.
- هدف قانونی: برخی از اهداف تنظیم قرارداد، برخلاف سیاستهای عمومی هستند که انعقاد آنها غیرممکن است.
- وضوح شرایط: شرایط مدنظر باید به طور صریح و دقیق بیان شوند تا در ادامه هیچ مشکلی میان طرفین به وجود نیاید.
شیوه قانونی تنظیم قرارداد کار
زمانی که تصمیم به تنظیم قرارداد میگیرید، باید بدانید که با یک فرآیند کاملاً قانونی مواجه هستید. همچنین، تنظیم قرارداد بر اساس نوع آن، موضوع، مدت زمان و شرایط خاص بایستی متفاوت باشد. در این شرایط، طرفین معامله باید اقداماتی را انجام دهند تا قرارداد به طور قانونی تنظیم شود. در ادامه، به محتوای قرارداد کار اشاره میکنیم که بر اساس ماده 8 تا 10 قانون کار ایران تعیین شدهاند.
- مشخصات کامل طرفین
- تعیین شغل مورد نظر در قرارداد
- تعیین میزان دستمزد کارگر
- مشخص کردن ساعات کار و مرخصیها به صورت دقیق
- تعیین مکان دقیق انجام کار
- تاریخ شروع و پایان قرارداد
- مدت زمان قرارداد
- تعیین نحوه فسخ قرارداد
مراحل تنظیم قرارداد کار
در حالت کلی، تنظیم قرارداد شامل سه مرحله پیش از قرارداد، حین قرارداد و پس از قرارداد میشود. در هر یک از این مراحل باید اقداماتی صورت پذیرند تا انعقاد قرارداد به طور رسمی انجام گیرد. توجه داشته باشید که تنظیم قرارداد کار باید در قالب فرم مخصوص وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشد. در ادامه به تمامی مراحل تنظیم قرارداد قانونی اشاره میکنیم.
- در ابتداییترین گام شما باید اطلاعات خود را در اختیار طرف قرارداد قرار بدهید و اطلاعات طرف قرارداد را نیز دریافت کنید و به بررسی آنها بپردازید.
- در مرحله دوم باید توافقات اولیه انجام گیرند و در صورت نیاز نوشته شوند.
- در گام سوم باید یکی از طرفین پیشنهادات خود را اعلام کند.
- حال در مرحله چهارم طرف مقابل باید پیشنهادات مطرح شده را بررسی نماید و در صورت موافقت، پیشنهاد را قبول کند.
- در گام پنجم میبایست اسناد و مدارک به ثبت برسند و در محیطی مناسب نگهداری شوند.
- در آخرین مرحله نیز باید تعهدات پیگیری شوند و شرایط قرارداد به اجرا درآیند.
مزایای تنظیم قرارداد کار
زمانی که قراردادی تنظیم میشود، بدونشک مزایایی بسیار را به دنبال دارد. در ادامه به مزایای تنظیم قرارداد کار اشاره میکنیم.
- ضمانت اجرایی: اولین و اصلیترین مزیت تنظیم قرارداد کار، ضمانت اجرایی طرفین قرارداد است که آنها را ملزم به رعایت قوانین میکند. در واقع، طبق قرارداد دعوا و بحث کاهش پیدا میکند و قاضی نیز با بررسی قرارداد، حق را به فرد میدهد.
- جلوگیری از اطاله دادرسی: اگر قراردادی قانونی میان کارگر و کارفرما وجود داشته باشد، در صورت بروز دعوا میتوان سریعتر آن را بررسی کرد.
سخن پایانی
تنظیم قرارداد کار یکی از مهمترین مسائل است که باید در زمان ورود به هر سازمان یا مجموعهای انجام گیرد. در این قرارداد، شرایط و ضوابط کار به طور دقیق توضیح داده میشوند تا در صورت بروز هرگونه مشکل یا دعوا، بتوان بر اساس قرارداد عمل کرد. اگر کار به دادگاه کشیده شود، قاضی پرونده را با استناد به قرارداد کار تنظیم شده بررسی خواهد کرد. شرایطی برای تنظیم قرارداد وجود دارند که یکی از آنها صلاحیت داشتن هر دو طرف از نظر سنی و همچنین اعلام رضایت کامل آنها است. در این صورت، میتوان قرارداد کار را تحت نظارت و در قالب فرم مخصوص وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منعقد کرد.
گروه تخصصی همراه کار با بیش از دو دهه سابقه درخشان به عنوان وکیل اداره کار، خدمات تنظیم قرارداد، طبقه بندی مشاغل و مشاوره رایگان وکیل اداره کار را ارائه می کند. برای مشاوره رایگان تماس بگیرید.