نحوه شکایت از قاضی چگونه است؟
این امر بدیهی است که در صورت قصور و یا تقصیر قضات در حین رسیدگی به پرونده و صدور رای، زیانی به اشخاص وارد شود، این زیان باید جبران شود. به همین دلیل است که در نظام حقوقی ایران، امکان شکایت از قاضی نیز، مورد پیش بینی قرار می گیرد. به عبارتی باید بگوییم افرادی که نسبت به عملکرد قضات در حوزه رسیدگی به پرونده، تخلفاتی را مشاهده نمایند، می توانند این امر را پیگیری کنند. در همین ابتدا لازم است بدانید که در صورت ارتکاب جرم کیفری توسط قاضی، دادگاه کیفری تهران صالح به رسیدگی است و به دعاوی حقوقی علیه قضات نیز در دادگاه عمومی حقوقی، رسیدگی خواهد شد.
روش های شکایت از قاضی
در هر صورت، دادسرای انتظامی قضات طبق قانون موظف است تا پس از دریافت شکایت یا اعلام مراجع ذی صلاح، اقدام به پیگیری پرونده نماید؛ اما شاکی برای انجام مراحل شکایت از قاضی، می تواند به دو طریق مختلف عمل نماید. این دو طریق به شرح زیر است:
- راه اول: ثبت شکایت، ضمن مراجعه به دفتر نظارت و ارزشیابی رفتار و عملکرد قضات، واقع در دادگستری استان مربوطه.
- راه دوم : مراجعه به دادسرای انتظامی قضات که در شهر تهران قرار دارد. یعنی به آدرس دادسرای انتظامی قضات، به نشانی تهران، خیابان خیام، میدان 15 خرداد، روبروی مسجد ارگ، ساختمان شماره 2 قوه قضاییه، مراجعه نمایید.
در صورتی که تخلفات از منظر مقامات دادسرای انتظامی قضات محرز شود، پرونده برای صدور رای در خصوص شکایت، به دادگاه انتظامی قضات ارجاع می شود. دادگاه انتظامی قضات، صلاحیت صدور رای در ارتباط با تخلفات قاضی و نیز رسیدگی به ادعای اشتباه یا تقصیر قاضی را در این خصوص دارد.
بر این اساس، عدالت اقتضا دارد که قضات نیز مانند سایر افراد، در صورتی که ضرری به دیگران وارد نمایند ، به لحاظ حقوقی، قابل پیگرد باشند. این موضوع، یعنی شکایت از قاضی، بر اساس اصل 171 قانون اساسی مطرح می گردد. در صورتی که به علت تقصیر و یا اشتباه قاضی، ضرر مادی و یا معنوی به اشخاص وارد شود، این ضرر باید جبران شود. لذا اشخاص، می توانند اقدام به شکایت کنند. همچنین علیه قضات در مراجع قضایی، طرح دعوی نمایند و پیگیر نتیجه باشند. در این شرایط، می توان با بهترین وکیل مشهد مشورت کرد.
شکایت از قاضی به یکی از طرق زیر امکان پذیر است:
شکایت از قاضی در دادگاه انتظامی قضات
بر اساس قانون، موارد زیر در مورد شکایت از قاضی مورد پیش بینی قرار می گیرند:
- نظارت بر رفتار قضات
- نظارت بر نحوه عملکرد و رفتار قضات دادگاه ها
- رسیدگی به تخلفات انتظامی و شغلی آنها
بر اساس این قانون ، مرجعی برای رسیدگی به این شکایت نیز مورد پیش بینی قرار می گیرد که به آن، دادگاه انتظامی قضات می گوییم. همچنین باید بدانید که در معیت دادسرای انتظامی قضات، وظایف مهمی در نظارت بر عملکرد قضات بر عهده دارد ؛ اما نکته مهمی که در خصوص شکایت از قاضی وجود دارد، آن است که شکایت های غیر مرتبط با ایفای وظایف شغلی قضات، در دادسرا و دادگاه انتظامی قضات مورد رسیدگی قرار نمی گیرند.
سامانه شکایت از قاضی
سامانه مربوط به طرح شکایت از قاضی کدام است؟ پیشتر یکی از راه های طرح این شکایت را سامانه مربوطه دانستیم. در صورتی که قاضی، مرتکب جرم شود و فردی قصد شکایت از وی به دلیل ارتکاب جرم را داشته باشد یا بخواهد علیه قاضی، یک دعوای حقوقی مطرح نماید، می بایست با مراجعه به سامانه ثنا اقدام به طرح شکایت نماید.
- لذا در پاسخ به سوال مربوط به سامانه مورد نظر، باید بگوییم سامانه ثبت این شکایت به دلیل ارتکاب جرم و نه تخلفات شغلی و یا طرح دعوای حقوقی، سامانه ثنا می باشد.
- البته در این راستا لازم به ذکر است که اخیرا، سامانه ای برای ثبت گزارشات مردمی، راه اندازی شده است. از طریق آن، افرادی که در شعب دادیاری، بازپرسی و یا اجرای احکام کیفری، پرونده ای دارند و نسبت به عملکرد قضایی شعب دادسرا شکایتی دارند، می توانند گزارش خود را در این سامانه ثبت نمایند تا بدان رسیدگی شود.
شکایت از قاضی با استفاده از پیامک
در صورتی که اشخاص بخواهند از طریق تماس تلفنی، اقدام به شکایت از قاضی و یا پیگیری شکایت نمایند، شماره تلفن مربوطه چیست؟
در پاسخ به این سوال پر تکرار، باید بگوییم که برای این شکایت می توان با شماره 02138582297 و یا 02138582208 تماس حاصل نمود.
مدارک لازم برای شکایت از قاضی
برای شکایت از قاضی مانند هر روند حقوقی و کیفری دیگر، نیاز به مدارکی داریم. این مدارک در خصوص طرح این شکایت از قرار زیر است:
- مدارک هویتی شاکی از قبیل شناسنامه و کارت ملی شاکی
- مستندات مربوط به شکایت از تقصیر و اشتباه قاضی. این مستندات به صورت دادنامه ، اخطاریه یا احضاریه ای است که قاضی متخلف، صادر نموده است
- کلیه اسناد و مدارکی که شاکی در اختیار دارد و اثبات می کند، موضوع شکایت در ارتباط با تخلفات انتظامی یعنی قصور یا تقصیر فرد می باشند. این مدارک، می بایست ضمیمه نمونه شکواییه شوند تا در دادگاه انتظامی قضات، مورد پیگیری واقع شود.
کلام آخر
هرچند قاضی یک مقام عالی قضایی است، اما از اشتباه، تقصیر و تخلف مصون نمی باشد. افراد از حق شکایت از قاضی و پیگیری حقوق خود به صورت قانونی برخوردار می باشند.