دانستنی های حقوقی

نحوه شکایت فرزند از والدین ( دختر و پسر)

بعد از ازدواج زوجین، زمانی که زن و مرد صاحب فرزند می شوند، از لحظه به دنیا آمدن آن فرزند، تکالیفی در برابر وی، برای هر دو آن ها به وجود می آید. در صورت عدم انجام این تکالیف، امکان شکایت فرزند از والدین بالاخص پدر ایجاد می گردد. خیلی ها متصورند که اساسا طرح چنین شکایاتی در قانون تعریف نمی شود. حال آنکه اینگونه نیست و فرزندان حق و حقوق خاص خود را دارند. با ما همراه باشید.

شکایت فرزند از والدین

ممکن است در ظاهر، شکایت از فرزند از والدین خیلی کاربردی به نظر نرسد. اما با توجه به گسترش خشونت خانگی، همچنین عدم قبول وظایف از سمت والدین، بهتر است افراد، حقوق خود را بشناسند. از این طریق در صورت لزوم، بعد از مشاوره با بهترین وکیل خانواده در تهران و شهرستانها برای احقاق حقوق خود بکوشند.

چنانچه والدین در هر یک از وضایف خود کوتاهی کنند، فرزند حق شکایت از پدر و مادر خود را پیدا می کند. همانطور که فرزندان در مقابل پدر و مادر خود وظایفی دارند، والدین نیز در برابر فرزندان خود وظایفی دارند که باید به آن ها عمل کنند. به عبارت دیگر فرزند نسبت به والدین خود نیز مانند دیگر افراد جامعه حق شکایت و پیگیری از حق از دست رفته خود را دارد. این بدین معناست که فرزند می تواند در این زمینه شکواییه‌ طرح کند. این شکایات معمولا و اکثرا علیه پدر خانواده طرح می گردند. تکالیفی که برای پدر با تولد فرزند ایجاد می شود، عبارت اند از:

  • پرداخت نفقه
  • فراهم کردن فضای مناسب برای رشد فرزند
  • تربیت فرزند و غیره

مراحل شکایت فرزند از والدین ( پدر)

در صورت طح شکایت فرزند از والدین بالاخص پدرف ابتدا باید دریابیم که علت شکاست چیست؟ با توجه به علت و موضوعی که با آن رو به رو هستیم یکی از دو راه زیر را پیش رو داریم:

  • اگر فرزند می خواهد بابت عدم پرداخت نفقه از پدر خود شکایت کند، باید به دادگاه خانواده رجوع کند. این دادگاه درخواست او را مورد بررسی قرار می دهد و پرونده را برای تعیین میزان نفقه به کارشناس ارجاع می دهد. کارشناس نیز مزیان نفقه را تعیین میکند. پس از آن پدر، ملزم به پرداخت نفقه می گردد. همچنین فرزند می تواند به دادگاه خانواده درخواست تعدیل نفقه بدهد زیرا ممکن است بر اثر تورم، نفقه دریافتی او ناچیز باشد.
  • اگر فرزندی بخواهد از پدر خود به دلیل ضرب و شتم و یا سرقت شکایت کند، باید شکواییه‌ای تنظیم کند و به دادسرا تقدیم نماید.

در قسمت های بعدی ابتدا به بررسی موضوع نفقه در این قبیل شکایات می پردازیم و سپس ضرب و شتم فرزند توسط والدین را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.

پیشنهاد وکیل از ما به منظور مطالعه بیشتر: تقسیم ارث دختر

شکایت فرزند از والدین (پدر) به دلیل عدم پرداخت نفقه

وظالف پدر را در قبال فرزند پیشتر عنوان کردیم. در این بین، یکی از اصلی‌ترین وظایفی که پدر نسبت به فرزندان خود دارد این است که نفقه آن ها را تا رسیدن به سن قانونی که 18 سال است و پس از آن تا زمانی که استقلال مالی بدست بیاورند، پرداخت کند. در غیر این صورت امکان شکایت فرزند از والدین ایجاد می شود و پدر مطابق قانون و با توجه به شرایط موجود، مجازات میگردد. برای طرح این شکایت مراحل زیر باید طی گردد:

  • وقتی پدری به فرزند واجد الشرایط خود نفقه پرداخت نمی کند، خود فرزند و یا قیم او که در بیشتر مواقع مادرش است، باید به دادگاه مراجعه کنند و طرح شکایت نمایند.
  • پس از آن که شکایت مطرح و به دادگاه ارائه شد، دادگاه پرونده‌ای تشکیل می دهد. جلسه تعیین می کند تا هر دو طرف حاضر شوند و ادعاهای خود را بیان کنند.

دو حالت کلی در دادگاه برای شکایت فرزند از والدین رخ می دهد. این دو حالت به شرح زیر است:

  • در جلسه اگر پدر مدعی شود که نفقه را پرداخت نموده، باید مدارکی که دال بر اثبات ادعایش می باشد را ارائه دهد.
  • اگر پدر به صورت کلی از پرداخت نفقه سر باز بزند و حتی در جلسه دادگاه نیز زیر بار پرداخت نفقه نرود، دادگاه پرونده را به کازشناس ارجاع می دهد تا میزان دقیق نفقه را تعیین کرده و برای پدر ابلاغ نماید.
  • اگر پدر استطاعت مالی داشته باشد اما از پرداخت نفقه به فرزندان خود سر باز بزند، عمل او جرم به حساب آمده و برای او مجازات تعیین می گردد.

چگونگی شکایت فرزندان از والدین

فرزندان تا چه زمانی نفقه دریافت می کنند؟

برای طرح شکایت فرزند از والدین به دلیل عدم پرداخت نفقه ابتدا باید بدانیم که اصولا فرزندان چه دختر و چه پیر، تا چه سنی استحقاق دریافت مفقه را دارند. نه در قانون و نه در شرع سن خاصی برای پرداخت نفقه به فرزندان از سوی پدر تعیین نمی شود. ولی در حالت کلی عرف حکم می کند، پدر باید به فرزند خود تا زمانی که به سن قانونی می رسد و تا زمانی که شغل و درآمد مشخصی برای خود به دست آورد، نفقه بپردازد. نکته لازم به ذکر این است که در این بین، نفقه فرزند دختر با فرزند پسر متفاوت است.

  • به موجب ماده 48 قانون حمایت از خانواده نفقه دختر تا زمانی که ازدواج نکند یا شغلی پیدا نکند بر عهده پدر خواهد بود. یعنی این پدر است که باید تمامی مخارج فرزند دختر خود را پرداخت کند. بنابراین حتی اگر دختری به سن قانونی یعنی 18 سال برسد اما همچنان استقلال مالی پیدا نکند، این پدر است که باید نفقه او را پرداخت کند.
  • اما در خصوص نفقه پسران باید بگوییم که عده‌ای اعتقاد دارند پسری که به سن قانونی برسد حتی اگر استقلال مالی هم پیدا نکند، دیگر وظیفه پدر نیست که به او نفقه پرداخت کند.

میزان تعیین نفقه در شکایت فرزند از والدین (پدر)

در این بخش می خواهیم بدانیم بعد از رسیدگی در دادگاه، میزان نفقه در شکایت فرزند از والدین چگونه تعیین می شود؟ زمانی که فرزندی اقدام به طرح شکایت از پدر می کند، دادگاه روند رسیدگی به پرونده را آغاز می کند.

اگر پدر قبول کند که نفقه را پرداخت کند، برای تعیین میزان نفقه پرداختی 2 راه وجود دارد:

  • پدر و فرزند با یکدیگر به توافق برسند.
  • کارشناس میزان نفقه را تعیین نماید. اگر وظیفه تعیین میزان نفقه به کارشناس سپرده شود، کار‌شناس با توجه به وضعیت مالی و اجتماعی پدر و همچنین نیازهای فرزند میزان نفقه را مشخص می نماید.

شکایت فرزند از والدین به دلیل ضرب و شتم (تنبیه بدنی)

در نظام حقوقی ایران، پدر و مادر این حق را دارند که فرزند خود را تنبیه کنند، اما این تنبیه نباید خارج از میزان متعارف باشد. در این بخش به منظور سخن پایانی موضوع ضرب و شتم و تنبیه بدنی را در بحث شکایت فرزند از والدین بررسی می کنیمو از همراهی شما سپاسگزاریم.

اگر پدر و مادری فرزند خود را کتک بزنند و یا به او فحاشی و توهین کنند، فرزند می تواند از آنها در مراجع قضایی شکایت کند. چون این کارها به طور ذاتی جرم محسوب می شود. همچنین در قانون برای آن ها مجازات تعیین می گردد. پس نتیجه می گیریم که، فرقی ندارد چه پدر و مادر مرتکب این جرایم علیه فرزند خود شوند، چه افراد غریبه نسبت به یکدیگر.

ماده 158 قانون مجازات اسلامی اعمالی را نام می برد که، جرم محسوب می شوند اما برای آن که اموری رعایت شود، شخص از مجازات آن جرم معاف می گردد. یکی از این موارد، بند «ت» ماده مذکور است که به موجب آن تنبیه فرزند به منظور تربیت وی از سوی والدین را جرم محسوب نمی کند.

بنابراین به موجب این ماده اگر پدر و مادری فرزند خود را برای آنکه تربیت شود با درنظر گرفتن امنیت او، در حدود شرعی و عرفی تنبیه کنند، این تنبیه جرم محسوب نمی شود. در نتیجه، قابل پیگیری کیفری نمی باشد. اما اگر تنبیه به گونه‌ای بود که بر روی بدن کودک آثار آن نمایان شود، دیگر تبیه عرفی محسوب نمی شود . دذر نتیجه، فرزند می تواند اقدام به طرح شکایت از والدین بکند تا آنها مجازات گردند.

3.9/5 - (12 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا