نحوه شکایت فرزند از والدین ( دختر و پسر)
بعد از ازدواج زوجین، زمانی که زن و مرد صاحب فرزند می شوند، از لحظه به دنیا آمدن فرزند، تکالیفی در برابر وی، برای هر دو آن ها به وجود می آید. در صورت عدم انجام این تکالیف، امکان شکایت فرزند از والدین بالاخص پدر ایجاد می گردد. خیلی ها متصورند که اساسا طرح چنین شکایاتی در قانون تعریف نمی شود، اما اینگونه نیست و فرزندان حق و حقوق خاص خود را دارند.
دلایل شکایت فرزند از والدین
ممکن است در ظاهر، شکایت فرزند از والدین خیلی کاربردی به نظر نرسد، اما با توجه به گسترش خشونت خانگی، همچنین عدم قبول وظایف از سمت والدین، بهتر است افراد حقوق خود را بشناسند. از این طریق در صورت لزوم، بعد از مشاوره با بهترین وکیل خانواده در تهران و شهرستان ها برای احقاق حقوق خود بکوشند.
چنانچه والدین در هر یک از وظایف خود کوتاهی کنند، فرزند حق شکایت از پدر و مادر خود را پیدا می کند. همانطور که فرزندان در مقابل پدر و مادر خود وظایفی دارند، والدین نیز در برابر فرزندان خود وظایفی دارند که باید به آن ها عمل کنند. به عبارت دیگر فرزند نسبت به والدین خود نیز مانند دیگر افراد جامعه حق شکایت و پیگیری حق از دست رفته خود را دارد. شکایت فرزند از والدین اغلب به دو دلیل عدم پرداخت نفقه و تنبیه بدنی صورت می گیرد.
مراحل طرح شکایت به دلیل عدم پرداخت نفقه
اگر فرزند می خواهد بابت عدم پرداخت نفقه از پدر خود شکایت کند، باید به دادگاه خانواده مراجعه کند. این دادگاه درخواست او را مورد بررسی قرار می دهد و پرونده را برای تعیین میزان نفقه به کارشناس ارجاع می دهد. کارشناس نیز میزان نفقه را تعیین میکند. پس از آن پدر، ملزم به پرداخت نفقه می گردد. همچنین فرزند می تواند به دادگاه خانواده درخواست تعدیل نفقه بدهد، زیرا ممکن است بر اثر تورم، نفقه دریافتی او ناچیز باشد.
برای طرح این شکایت مراحل زیر باید طی گردد:
- وقتی پدری به فرزند واجد الشرایط خود نفقه پرداخت نمی کند، خود فرزند و یا قیم او که در بیشتر مواقع مادرش است، باید به دادگاه مراجعه کنند و طرح شکایت نمایند.
- پس از آن که شکایت مطرح و به دادگاه ارائه شد، دادگاه پروندهای تشکیل می دهد، جلسه تعیین می کند تا هر دو طرف حاضر شوند و ادعاهای خود را بیان کنند.
دو حالت کلی در دادگاه برای شکایت فرزند از والدین رخ می دهد. این دو حالت به شرح زیر است:
- در جلسه اگر پدر مدعی شود که نفقه را پرداخت نموده، باید مدارکی که دال بر اثبات ادعایش می باشد را ارائه دهد.
- اگر پدر به صورت کلی از پرداخت نفقه سر باز بزند و حتی در جلسه دادگاه نیز زیر بار پرداخت نفقه نرود، دادگاه پرونده را به کارشناس ارجاع می دهد تا میزان دقیق نفقه را تعیین کرده و برای پدر ابلاغ نماید.
- اگر پدر استطاعت مالی داشته باشد، اما از پرداخت نفقه به فرزندان خود سر باز بزند، عمل او جرم به حساب آمده و برای او مجازات تعیین می گردد.
مراحل شکایت از والدین به دلیل ضرب و شتم
در نظام حقوقی ایران، پدر و مادر این حق را دارند که فرزند خود را تنبیه کنند، اما این تنبیه نباید خارج از میزان متعارف باشد. اگر پدر و مادری فرزند خود را کتک بزنند و یا به او فحاشی و توهین کنند، فرزند می تواند از آنها در مراجع قضایی شکایت کند. چون این کارها به طور ذاتی جرم محسوب می شود و در قانون برای آن ها مجازات تعیین می گردد. مراحل طرح این شکایت شامل موارد زیر می باشد:
- تنظیم شکواییه و تقدیم آن به دادسرا
- آغاز روند رسیدگی به موضوع شکایت توسط دادگاه
- در صورت آسیب دیدگی فرزند به دلیل ضرب و شتم والدین، ایشان به پرداخت دیه محکوم خواهند شد.
به خاطر داشته باشید شکایت فرزند از والدین به دلیل ضرب و شتم جنبه کیفری دارد. از این رو برای طرح این شکایت می توان از بهترین وکیل کیفری تهران کمک خواست.
ماده 158 قانون مجازات اسلامی اعمالی را نام می برد که جرم محسوب می شوند، اما برای آن که اموری رعایت شود، شخص از مجازات آن جرم معاف می گردد. یکی از این موارد، بند «ت» ماده مذکور است که به موجب آن تنبیه فرزند به منظور تربیت وی از سوی والدین را جرم محسوب نمی کند. بنابراین به موجب این ماده اگر پدر و مادری فرزند خود را برای آنکه تربیت شود با درنظر گرفتن امنیت او در حدود شرعی و عرفی تنبیه کنند، این تنبیه جرم محسوب نمی شود. در نتیجه قابل پیگیری کیفری نمی باشد، اما اگر تنبیه به گونهای بود که بر روی بدن کودک آثار آن نمایان شود، دیگر تبیه عرفی محسوب نمی شود. در نتیجه، فرزند می تواند اقدام به طرح شکایت از والدین بکند تا آنها مجازات گردند.
پروسه زمانی طرح شکایت فرزند از والدین
برای پروسه طرح شکایت فرزند از والدین نمی توان بازه زمانی مشخص اعلام کرد، زیرا این موضوع به فاکتورهای مختلف بسیار زیادی وابسته می باشد. به عنوان مثال هنگام شکایت فرزند از والدین به دلیل عدم پرداخت نفقه شرایط با طرح شکایت به دلیل ضرب و شتم متفاوت است. از این رو می توان گفت برای مشخص شدن مدت زمان رسیدگی به پرونده و صدور رای باید بررسی های اولیه و لازم صورت گیرد. به خاطر داشته باشید که حضور بهترین وکیل تهران که در این مسیر از مهارت کافی برخوردار است به شما کمک خواهد کرد تا سریع تر به حقوق از دست رفته خود دست یابید.
کلام آخر
پس از ازدواج و صاحب فرزند شدن باید این نکته را به خاطر داشته باشید که در مقابل فرزند خود مسئولیت و وظایفی به عهده دارید. در صورت عدم انجام وظایف خود به درستی با مشکلات و چالش های مختلف مواجه می شوید. منظور از چالش و مشکل همین طرح شکایت فرزند از والدین می باشد. فرزند با تنظیم این شکایت می تواند از مسیر قانونی به حقوق خود دست یابد؛ لذا برای جلوگیری از چنین مواردی، به وظایف و تعهدات خود عمل کنید.