تقسیم ارث دختر مجرد چگونه است؟
به تمام اموال، عناوین، بدهیها و حقوق هر فردی که فوت می کند یا حکم موت برای او صادر می شود، ارث میگویند. وراث بر حسب اهمیت و رابطه نسبی و نوع درجهای که با فرد متوفی دارند، در اولویت دریافت تَرَکه و تحریر ترکه متوفی هستند. ماده ۸۶۲ قانون مدنی طبقات ارث را این گونه برای فرد متوفی مشخص می نماید تا اموال و دیون او بر حسب اهمیت جایگاه افراد به شرح زیر تقسیم شود:
- اول: پدر و مادر متوفی، فرزند یا فرزندانش و اولادِ اولاد وی یعنی نوه یا نوههایش
- دوم: اجداد که شامل پدربزرگ پدری، پدر بزرگ مادری، مادر بزرگ پدری، مادر بزرگ مادری متوفی می شوند. به علاوه برادر و خواهر وی و اولاد آنها، یعنی خواهرزاده ها و برادرزاده ها
- سوم: عمو ها و عمه ها و دایی ها و خالههای متوفی. به علاوه اولاد آن ها یعنی پسر عمو، دختر عمو، پسر عمه، دختر عمه، پسر دایی، دختر دایی، پسر خاله و دختر خاله وی.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با بهترین وکیل ارث در تهران مشورت کنید.
حالات مختلف تقسیم ارث دختر مجرد
در رابطه با تقسیم ارث دختر مجرد، باید بگوییم که وقتی فردی فوت می کند معمولا همیشه از طبقات سه گانه وراث که طبق خویشاوندی با متوفی تقسیم بندی می شوند وارثی وجود خواهد داشت تا اموال به وی منتقل شوند. طبق قانون ارث وجود حتی یک نفر از وراث در هر طبقه ای، باعث می شود تا وراث طبقه بعد از لیست حذف شوند. نکته جالب توجه آن است که این قانون قابل اعتراض نیست.
پس می توانیم نتیجه بگیریم که وقتی دختر مجردی فوت می کند، طبقه اول وراث که به دلیل تجرد وی فقط پدر و مادرش هستند اموال وی را به ارث میبرند.
در این صورت، اموال او به سه قسمت تقسیم می گردند. سهم مادر یک سهم و دو سهم مابقی به پدرش می رسد. حال سوال پیش می آید اگر وی برای اموالش وصیت کند چه؟ در چنین صورتی باید بگوییم اگر وی برای اموال خود وصیت کند، فقط در مورد یک سوم اموال این وصیت قابل اجرا می باشد. به عبارتی، تقسیم ارث دختر مجرد بعد از بررسی وصیت وی این گونه است که مابقی به همان نسبت که گفتیم بین پدر و مادرش تقسیم می شود.
تقسیم ارث دختر مجرد هنگامی که که فوت می کند، مانند دیگر متوفیان است. یعنی این کار، باید از طریق قانون و انحصار ورثه صورت گیرد؛ اما در بیشتر موارد اینکار به صورت توافقی صورت می پذیرد. در نتیجه، اگر این تقسیم از راه توافق انجام گیرد، منع قانونی وجود ندارد. به شرط آنکه بدهی و مالیات بر ارث این اموال، توسط وراث پرداخت و گواهی پرداخت آنها به دادگاه ارائه شود.
تقسیم ارث دختر مجرد برای خواهر و برادر وی
شاید برایتان سوال باشد که تقسیم ارث دختر مجرد برای خواهر و برادر وی به چه صورت انجام می شود؟ در پاسخ به این سوال پر تکرار بین کاربران باید بگوییم که سهم ارث خواهران و برادران، از خواهر متوفی خود به نسبت هر برادر دو برابر خواهران است. مگر اینکه وراث چند خواهر و چند برادر باشند که در این صورت ارثیه به مساوات بین آنها تقسیم می شود. البته در نظر بگیرید این حالت زمانی پیش می آید که پدر و مادر متوفی در قید حیات نباشند.
کلام آخر
باید بدانید که در تقسیم ارث دختر مجرد و پسر مجرد طبق قانون حاکم بر ایران، تفاوتی وجود ندارد. جایگاه وراث با توجه به درجه قرابت آنها با متوفی در قانون مشخص است. مگر آنکه، تعدادی از وراث بخواهند دیگر وراث را کنار بگذارند و در نتیجه این کار، سهم آنها را نادیده بگیرند. در این صورت محاکم قضایی با درخواست وراث دخالت می کنند. این بدان معناست که محاکم قضایی خود امر تقسیم را به طور قانونی و از راه عدالت انجام می دهند. در این بین این امر نیز بدیهی است که پرداخت بدهی دختر مجرد متوفی بر عهده وراث قرار دارد؛ یعنی همانطور که وراث امر تملک اموال موروثی را قبول میکنند باید بدهی وی را از اموال او پرداخت کنند.