چگونه از پزشک شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】
شکایت از پزشک یکی از انواع شکایاتی است که امروزه در دادگاه ها مطرح می شود. در این خصوص مواردی مانند شماره تلفن شکایت از پزشکان، نمونه شکایت از پزشک در نظام پزشکی، سامانه شکایت از پزشکان و سامانه شکایت از پزشکان تهران مطرح می گردند.
خطا ها و قصور پزشکی موجب شده اند که شکایات زیادی در این خصوص مطرح شوند. باید گفت که در کشور ایران بر طبق آمارهای معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی شکایت کمتری از پزشکان ثبت می شود. به طور متوسط سالانه 5000 شکایت از طریق دادسرای انتظامی نظام پزشکی ثبت می گردند که هر ساله این آمار در حال افزایش هستند. در صورتی که به این مراکز مراجعه کنید متوجه خواهید شد که آمار شکایت از پزشکان به دلایل مختلف در حال افزایش است.
اگر شما نیز به دلایل مختلف قصد دارید از پزشک شکایت کنید، می توانید با بهترین وکیل تهران مشورت کنید. وکلا می توانند در این خصوص شما را راهنمایی کنند تا زودتر به نتیجه برسید. با توجه به دلیل شکایت از پزشک ممکن است روند آن متفاوت باشد. ما در سایت وکیل از ما بهترین وکلا را در این زمینه به شما معرفی می کنیم تا به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
شاید تصور کنید که در همه مشکلاتی که در طی دوره درمان ایجاد می شوند، پزشک مقصر است و حق با بیمار است! باید گفت که اینگونه نیست و همیشه حق با بیمار نیست. به همین دلیل باید قبل از هر چیز دلیل شکایت مطرح شود تا این بررسی صورت گیرد که آیا واقعا پزشک مقصر است یا نه.
برای چه مواردی می توان از پزشک شکایت کرد؟
همانطور که گفته شد قبل از طرح شکایت از پزشک باید علت آن بررسی شود. در صورتی که شرایط لازم برای شکایت فراهم باشد، دعوی از طریق مراجع ذی صلاح رسیدگی می شود. در این بخش به این اشاره خواهیم کرد که برای چه مواردی می توان از پزشک شکایت کرد که این موارد عبارتند از:
- عدم استفاده از تمام توان و دانش پزشکی توسط پزشک
- اثبات سهل انگاری در طی دوره درمان
- عدم رعایت موازین علمی، قانونی و شرعی
- افشا کردن اسرار بیمار
- اعمال خلاف شئونات پزشکی
- وعده دروغ به بیمار و فریب وی
- طلب کردن هزینه هایی خارج از عرف و تعرفه
- عدم احترام به بیمار
- عدم استفاده از امکانات برای درمان بیمار
با وجود این موارد و داشتن مدرک در این خصوص می توان قصور پزشکی را اثبات کرد. در هر صورت تنها با داشتن چنین دلایلی می توانید نسبت به ثبت شکایت از پزشک اقدام کنید. به منظور آشنایی با این پروسه باید در خصوص اصطلاحاتی مانند قصور پزشکی بیشتر بدانیم. به همین دلیل در ادامه یک تعریف مشخص از آن ارائه خواهیم کرد تا بتواند قبل از مطرح کردن شکایت به ما کمک کند.
قصور پزشکی چیست؟
زمانی می توان گفت که یک پزشک مجرم است که مرتکب قصور پزشکی شده باشد یا در حیطه کاری خود تخلف کرده باشد. در صورتی که پزشک به تعهدات خود عمل نکند از اصطلاح قصور پزشکی استفاده می شود. به این معنی که در این حالت پزشک دقت کافی در درمان نداشته است. ممکن است قصور پزشکی به صورت عمدی یا سهوی باشد. در هر صورت پزشک از شرایط بیمار مطلع بوده است و نباید در این خصوص کوتاهی کند.
باید به این نکته توجه کنید که در مورد قصور پزشکی و شکایت از پزشک به این دلیل، وی عمل خود را با علم به آن انجام داده است. در صورتی که وی تقصیری در این خصوص نداشته باشد، مجرم نیست. به عنوان مثال ممکن است پزشک در طول مسیر تصادف کند و خود نیز خسارت دیده باشد که در این حالت قصور پزشکی به آن گفته نمی شود.
تخلف پزشکی چیست؟
یکی دیگر از مواردی که می توان از طریق آن نسبت به شکایت از پزشک اقدام کرد، تخلف پزشکی است. به نوعی می توان گفت که تخلف نیز همان قصور پزشکی محسوب می شود. این دو دارای یک تفاوت کوچک با یکدیگر هستند و آن این می باشد که اگر پزشک عمدا یک جرم را انجام داده باشد، متخلف می باشد.
در صورتی که یک پیشامد بعد از تخلف وی بروز کند، جرم آن سنگین تر است. مواردی که به عنوان تخلف شناخته می شوند شامل موارد زیر هستند:
- عمل جراحی بدون انجام کار خاصی در شرایط بیمارستانی
- دریافت وجه خارج از ضوابط
- فرستادن بیمار به مراکز عکس برداری مورد نظر
- اقدام به درمان بیمار بدون داشتن تخصص در این زمینه
- درج آگهی های فریبنده برای جذب بیمار
- افشای اطلاعات خصوصی بیمار
باید به این نکته توجه کنید که گاهی قصور یا تخلف پزشکی منجر به آسیب به بیمار می شود. در صورت آسیب جانی پزشک باید نسبت به پرداخت دیه اقدام کند. در صورتی که فعالیت های پزشکی وی مطابق با قوانین و موازین پزشکی باشد، در این خصوص وی مقصر نیست. اغلب در این موارد از وی و همراهانش برائت گرفته می شود و اخذ امضا نمی تواند مدرکی برای اثبات بی گناهی پزشک باشد.
گاهی بیمار بعد از درمان یا جراحی توسط پزشک، اقداماتی انجام می دهد که موجب وخیم شدن حالش می شود. در برخی مواقع نیز امکان مرگ بیمار با انجام این اقدامات وجود دارد. با توجه به انجام اقداماتی که ذکر شد پزشک در این ماجرا مقصر نیست؛ بنابراین نمی توان نسبت به شکایت از پزشک اقدام کرد. گاهی نیز این اقدامات از طرف پرستار انجام می شود که وی به عنوان مقصر شناخته می شود.
مدارک مورد نیاز برای شکایت از پزشک
همانطور که می دانید برای اثبات قصور و تخلفات پزشکی باید مدارکی به منظور شکایت از پزشک ارائه شوند. این مدارک به منظور اثبات ادعای بیمار ضروری هستند. در این خصوص باید حتما پرونده پزشکی بیمار در دسترس باشد. نسخه دارویی تجویزشده از طرف پزشک نیز یکی از مدارک مورد نیاز در این زمینه است.
در صورتی که عمل جراحی در کلینیک یا بیمارستان انجام شده باشد، باید تمامی مدارک ضمیمه پرونده شوند. عکس های قبل و بعد در عمل های زیبایی از اهمیت زیادی برخوردار هستند که می توانند در اثبات ادعای شما کمک کنند. تصاویر مربوط به رادیولوژی، ام آر آی و هر گونه عکس و اسکن نیز باید در پرونده قرار داده شوند.
شما تنها با ارائه مدارک می توانید ادعای خود را در خصوص قصور پزشکی اثبات کنید. به همین دلیل توصیه می شود بهتر است قبل از هر گونه اقدام برای شکایت از پزشک، مدارک را گردآوری کنید.
آیا بدون مدرک می توان از پزشک شکایت کرد؟
شکایت از پزشک بدون مدرک می تواند برای شما یک چالش سخت باشد. همانطور که می دانید در قصور پزشکی بیمار آسیب می بیند و به همین دلیل نیز اقدام به طرح شکواییه در این زمینه می کند. حال اگر در این راستا مدرکی نداشته باشد که این موضوع را اثبات کند، روند پرونده دشوارتر می شود.
با این حال این کار شدنی است و می توان این روند را شروع کرد. مسلما با در دست داشتن مدارک روند رسیدگی به پرونده سریع تر خواهد بود؛ اما ممکن است بیمار به هر دلیلی هیچ مدرکی نداشته باشد. باید گفت که در این خصوص حتما یک سابقه از بیمار در پرونده پزشکی وی وجود دارد که می توان به آن استناد کرد.
روش و مراحل شکایت از پزشک
به منظور شکایت از پزشک مانند هر نوع شکواییه دیگر باید مراحلی طی شوند. بدین منظور یک وکیل باتجربه می تواند در کنار شما این مراحل را طی کند. وکیل مورد نظر باید کاملا به این نوع شکایات اشراف داشته باشد تا بتواند بهترین نتیجه را به دست آورد. به دلیل اینکه پرونده های پزشکی پیچیده هستند، جزییات بیشتری نیز دارند. در نتیجه باید وکیل با این نوع پرونده ها آشنا باشد. به طور کلی باید مراحل زیر در این خصوص گذرانده شوند:
- رفتن به مرکز ثبت شکایت، ارائه دادخواست بر طبق موضوع شکایت، به همراه داشتن مدارک
- ثبت شکایت از طریق دفاتر خدمات قضایی
- دریافت ابلاغیه برای تعیین زمان رسیدگی
- احضار پزشک و دریافت استعلام از مرکز درمانی مورد نظر
- بررسی موضوع شکایت و صدور دستورات لازم در این خصوص
نکات مهم قبل از ثبت شکایت از قصور پزشکی
همانطور که می دانید قصور و تخلف پزشکی دارای شرایط خاصی است. به همین دلیل باید فرد با این موارد آشنا باشد و سپس نسبت به ثبت شکایت از پزشک اقدام کند. بدین منظور باید نکاتی قبل از شکایت در نظر گرفته شوند که عبارتند از:
- سعی بر حضور در جلسات صلح و سازش شورای حل اختلاف و گذشت بیمار با دریافت جریمه
- باید به این نکته توجه شود که بعد از ثبت پرونده باید میزان قصور پزشکی مشخص شود و به همین دلیل مدارک به کمیسیون پزشکی فرستاده می شوند.
- مراجعه بیمار در مراحل ابتدایی به پزشکی قانونی برای مشخص شدن میزان آسیب
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص شکایت از پزشک صحبت کردیم. در این خصوص تخلفات و قصور پزشکی دارای شرایط خاصی هستند که قبل از طرح شکایت باید به آنها توجه شود. این نوع پرونده از طریق مراجع قضایی قابل پیگیری است و با وجود وکیل می تواند سریع تر به نتیجه برسد. در این راستا داشتن وکیل حاذق می تواند به شما در کسب نتیجه بهتر کمک کند.