چگونه از خودرو سازان شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】
شکایت از خودرو سازان دلایل مختلفی دارد که موجب شده است در صدر شکایات مردمی قرار بگیرد. تولیدکنندگان خودرو در ایران استاندارد هایی که در دنیا رعایت می شوند را، رعایت نمی کنند. در این خصوص ممکن است مواردی مانند شکایت از خودروسازان به قوه قضاییه، متن شکایت از ایران خودرو، شکایت از خودروسازان مونتاژی و ثبت شکایت در شورای رقابت خودرو مطرح شوند.
همانطور که ذکر شد اگر بخواهیم صنعت خودروسازی ایران را با جهان مقایسه کنیم، تفاوت زیادی بین این دو از نظر کیفیت وجود دارد. عدم رعایت استانداردهای جهانی موجب شده است که موجی از شکایت از این گروه شغلی شکل بگیرد. دو گروه صنعتی خودروسازی ایران خودرو و سایپا از شناخته شده ترین ها در زمینه تولید خودرو در ایران می باشند.
در صورتی که شما نیز در این خصوص قصد دارید شکایتی مطرح کنید، می توانید با بهترین وکیل مشهد در این خصوص مشورت کنید. بدیهی است که وکیل به دلیل آشنایی با مسائل حقوقی می تواند در این راستا به شما کمک بسیار زیادی کند. ما در سایت وکیل از ما نیز سعی داریم که در این خصوص وکلای با تجربه ای را به شما معرفی کنیم.
معمولا برای خودروهای بی کیفیت داخلی مبالغ بسیار بالایی نیز پرداخت می شود. همین امر موجب شده است که شکایت از خودرو سازان تنها محدود به یک انتقاد از گروه تولیدی مورد نظر نباشد. از این رو بیشتر شکایات در مراجع قضایی دنبال می شوند.
عمده دلایل شکایت از خوردو سازان
همانطور که گفته شد دو گروه صنعتی سایپا و ایران و خودرو از سازندگان خودرو های داخلی هستند که بیشتر شکایات نیز از این دو می باشد. البته امروزه شرکت های دیگری نیز مانند مدیران خودرو، کرمان موتور، بهمن موتور، زامیاد و نگین خودرو نیز به جمع خودرو سازان ایرانی اضافه شده اند. به این دلیل که این شرکت ها تولیدات کمتری نسبت به دو خودرو ساز ذکرشده دارند، طبیعتا شکایات کمتری در خصوص فعالیت این شرکت ها ثبت می شود.
برخی از تولیدکنندگان خودرو به صورت مونتاژی فعالیت خود را ارائه می دهند. شکایت از خودرو سازان مونتاژی نیز ممکن است دلایل خاص خود را داشته باشد. از بیشترین دلایل ثبت شکایات علیه این تولیدکنندگان، تحویل ندادن خودرو در موعد مقرر، گرانفروشی و کیفیت پایین خودرو می باشد.
بیشتر افراد تمایل دارند که نسبت به خرید خودرو به قیمت کارخانه اقدام کنند؛ زیرا قیمت کارخانه و بازار دارای اختلاف شدیدی است. اغلب شکایات نیز در همین خصوص مطرح می شوند. معمولا برای در خرید خودرو با قیمت کارخانه اغلب خودروساز به تعهدات خود عمل نمی کند و در موعد قانونی خودرو را تحویل نمی دهد! با وجود عدم کیفیت خودرو ها و عدم عمل به وعده ها باز هم افراد زیادی نسبت به خرید خودرو های داخلی اقدام می کنند. یکی از دلایل آن هم عدم وجود خودرو با کیفیت داخلی با قیمت مناسب است. درواقع مردم ناچار هستند که این خودرو ها را خریداری کنند.
روش شکایت از خودرو سازان
به منظور شکایت از خودرو سازان روش های مختلفی وجود دارد. همانطور که گفته شد یکی از دلایل اصلی طرح شکواییه علیه خودروسازان، عدم تحویل به موقع خودرو است. در صورتی که در این خصوص یا دلایل دیگر شکایتی دارید می توانید از طریق مراجع زیر مطرح و پیگیری کنید:
- شکایت از طریق وزارت صمت (صنعت معدن تجارت)
- طرح شکواییه در سازمان حمایت از مصرف کننده
- شکایت از طریق شورای رقابت
- تماس با سامانه وزارتخانه صنعت 124
- شکایت از سازمان تعزیرات در خصوص گرانفروشی خودرو
سامانه ثبت شکایت از خودرو سازان
شما می توانید از طریق سامانه های آنلاین که به نهادهای نظارتی و دولتی تعلق دارند، شکایت از خودرو سازان را ثبت کنید. بدین منظور می توانید از طریق سامانه وزارت صمت به آدرس samt.124.ir مراجعه کنید. بعد از ورود به این سایت می توانید از خودروساز، واحدهای صنفی و غیر صنفی شکایت خود را ثبت کنید. بدین منظور باید روی «ثبت شکایت از واحدهای صنفی و غیر صنفی» کلیک کنید. در این حالت باید در پنجره باز شده کد امنیتی را درج کنید روی گزینه «بعدی» کلیک کنید.
مراحل بعدی شامل اعتبار سنجی، واحد اقتصادی، تخلفات، اطلاعاتی شاکی و ضمائم می باشند که باید به ترتیب طی شوند. بعد از ثبت شکایت از طریق منوی «پیگیری شکایت/ درخواست» می توانید روند رسیدگی به پرونده را دنبال کنید. با کلیک روی این گزینه در صفحه جدید باید شماره همراه خود به همراه کد پیگیری را درج کنید؛ سپس با وارد کردن کد امنیتی روی گزینه ورود به سیستم کلیک کنید.
این سایت با عنوان سامانه یکپارچه مدیریت بازرسی در حال فعالیت است و حقوق معنوی آن محفوظ و متعلق به سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده می باشد. از این طریق می توانید شکایت از خودروسازان را ثبت و پیگیری کنید.
شکایت از خودرو سازان بر طبق قانون حمایت از مصرف کنندگان
همانطور که می دانید یک قانون نیز وجود دارد که از مصرف کنندگان حمایت می کند. به موجب ماده 29 این قانون، مرجع رسیدگی به شکایت مصرف کننده، عرضه کننده خودرو می باشد. اگر بین تولیدکننده و مصرف کننده اختلاف پیش آید، باید از طریق وزارت صمت استان ها یا سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده حل شود. در صورت عدم تامین رضایت شاکی باید پرونده در هیئت حل اختلاف بررسی شود.
در قانون حمایت از مصرف کننده بر این موضوع تاکیدشده است که این وظیفه به عهده سازمان صمت است. این سازمان باید در مدت زمان یک ماه از زمانی که آیین نامه جدید تصویب شده است، به وظایف خود عمل کند.
شکایت از خودروسازان به قوه قضاییه
بر اساس اصلاحیه آیین نامه اجرایی در قانون حمایت از مصرف کنندگان، ذکر شده است که در صورت طرح شکایت از خودروساز باید این شکواییه در هیئت های حل اختلاف بررسی شود. شکایت از خودروسازان به قوه قضاییه یکی از روش هایی است که می توان از طریق آن پرونده را پیگیری کرد. در این خصوص بهتر است با وکیل مشورت شود تا شکایت به بهترین شکل ممکن ارائه شود و نتیجه نهایی مناسبی کسب شود.
تلفن شکایت از خودروسازان
همانطور که گفته شد یکی از روش های شکایت از خودروسازان، پیگیری شکایت از طریق شورای رقابت است. تلفن شکایت از خودروسازان در شورای رقابت 02188089525 می باشد که به منظور دریافت راهنمایی بیشتر می تواند کمک کننده باشد. ما در ادامه به روش ثبت شکایت از خودروساز از طریق شورای رقابت خواهیم پرداخت.
شکایت از طریق سامانه ثبت شکایات شورا و مرکز ملی رقابت
همانطور که گفته شد یکی از دلایل شکایت از خودرو سازان به دلیل گرانفروشی است. در این حوزه باید به سراغ شورای رقابت بروید؛ چراکه این شورا مرجع اصلی برای تعیین قیمت خودرو می باشد. گاهی نیز ممکن است که قیمت گذاری خودرو از این طریق نباشد و در این صورت نمی توان از این طریق برای ثبت شکایت اقدام کرد.
اگر شورای رقابت تعیین کننده قیمت خودرو باشد، می توان از طریق سامانه شکایات شورا و مرکز ملی رقابت به آدرس nicc.gov.ir/center/complaints.html مراجعه کرد. بعد از مراجعه به سایت یک میز خدمت الکترونیکی را مشاهده می کنید که در آن موارد زیر درج شده اند:
- سامانه ثبت شکایات شورا و مرکز ملی رقابت
- راهنمای ثبت شکایات
- ارتباط با ما ( بخش های داخلی شورا و مرکز ملی رقابت)
- مصوبات جلسات شورای رقابت
- مصوبات هیئت تجدید نظر
- سوالات متداول
- قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی
بعد از کلیک روی گزینه «سامانه ثبت شکایات شورا و مرکز ملی رقابت» وارد پنجره جدیدی می شوید و گزینه «ورود از طریق دولت من» را مشاهده خواهید کرد. با کلیک روی آن وارد سامانه sso.my.gov.ir/login خواهید شد که همان پنجره خدمات دولت هوشمند است. با درج شماره همراه و کد امنیتی وارد صفحه جدیدی می شوید که موارد زیر در آن وجود دارد:
- ثبت شکایات در راستای مواد فصل نهم قانون اجرای سیاست های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی
- ثبت شکایات در راستای تأخیر و عدم صدور مجوز کسب و کار
- ثبت شکایات در راستای موضوع ماده (۱۹) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار
موارد شکایت از خودروسازان
شکایت از خودرو سازان ممکن است به دلایل مختلفی باشد. ما در این بخش به برخی از مواردی که موجب طرح شکواییه علیه خودرو سازان می شوند، اشاره خواهیم کرد.
- عدم کیفیت خودرو، استفاده از قطعات غیر استاندارد
- عدم تحویل به موقع خودرو در زمان مقرر
- تطابق نداشتن خودرو خریداریشده با خودرو تحویل دادهشده!
- قیمت بالای خودرو و گران فروشی
در خصوص این موارد بیشتر شکایت مطرح می شود. شما می توانید با توجه به نوع مشکل، یک روش مناسب برای طرح شکواییه در زمینه خودرو را انتخاب کنید.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص شکایت از خودرو سازان صحبت کردیم. همانطور که ذکر شد از دلایل عمده شکایت از این واحد های تولیدی، عدم کیفیت، عدم تحویل به موقع و گرانفروشی می باشند. به همین دلیل روزانه صدها شکایت در این خصوص ممکن است مطرح شود.
همانطور که می دانید دو گروه خودرو سازی ایران خودرو و سایپا گوی سبقت را سایر رقبا ربودهاند و در زمینه تولید خودرو در ایران پیشتاز هستند. سایر شرکت ها نیز مانند مدیران خودرو، کرمان خودرو و بهمن موتور نیز در این خصوص فعالیت قابل توجهی دارند. خودرو های مونتاژی نیز بخش زیادی از شکایات مردمی را به خود اختصاص می دهند.