دانستنی های حقوقی

چگونه از فرار از دین شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از فرار از دین که به صورت صوری یا واقعی باشد از طریق مراجع قانونی قابل پیگیری است. در این رابطه ممکن است مواردی مانند مدارک لازم برای شکایت فرار از دِین، مدت زمان فرار از دین مهریه، معامله به قصد فرار از دین در قانون جدید و رای وحدت رویه معامله به قصد فرار از دین مهریه مطرح می شوند.

گاهی اوقات کسانی که بدهی دارند برای اینکه اموالشان برای پرداخت بدهی توسط قانون از آنها گرفته نشود، دارایی ها را به نام افراد دیگر می کنند. معاملات این چنینی ممکن است صوری یا واقعی باشند. در هر صورت هدف از این کار فرار از پرداخت بدهی است. در این حالت از اصطلاح معامله به قصد فرار از دین استفاده می شود.

اگر شما نیز با چنین مشکلی روبرو هستید می توانید با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در ارومیه مشورت کنید. وکلا به دلیل آشنایی با مسائل حقوقی می توانند در این خصوص بهتر عمل کنند. مدت زمان به نتیجه رسیدن چنین پرونده هایی نیز اغلب کوتاه تر از زمانی است که بدون وکیل اقدام شود. ما در سایت وکیل از ما در تلاش هستیم تا بهترین وکلا را در زمینه های مختلف به شما معرفی کنیم.

معامله به قصد فرار از دین چیست؟

قبل از اینکه در مورد شکایت از فرار از دین صحبت کنیم باید در خصوص این اصطلاح نکاتی را ذکر کنیم. می توان گفت که انتقال اموال به فرد دیگر به منظور عدم پرداخت قرض و دین، با نام معامله به قصد فرار از دِین شناخته می شود. ممکن است این معامله به صورت کاملا واقعی در دفاتر رسمی نیز ثبت شود و اموال به شخص مورد انتقال پیدا می کنند؛ اما اغلب جا به جایی اموال در این مورد صورت نمی گیرد و معامله اغلب صوری است.

با انجام معامله فرار از دین که در واقع به نوعی جرم محسوب می شود، طلبکار امکان وصول دیون خود را از طریق فروش اموال و دارایی فرد نخواهد داشت و به همین دلیل در زمینه شکایت از فرار از دین اقدام می کند. دین، قرض یا بدهی می تواند مواردی مانند مهریه باشند که در این خصوص مردی که صاحب اموال و دارایی است برای جلوگیری از انتقال آن ها به عنوان مهریه، معامله فرار از دین را انجام می دهد!

با توجه به اینکه زمان انتقال اموال در صورت ثبت در دفاتر اسناد رسمی مشخص است، فردی که معامله فرار از دین انجام داده است متهم شناخته می شود و با وی در این زمینه برخورد قانونی خواهد شد.

معامله به قصد فرار از دین چیست؟

انواع معامله به قصد دین چه هستند؟

در خصوص طرح شکایت از فرار از دین باید به انواع آن نیز اشاره شود. همانطور که ذکر شد در این حالت ممکن است معامله به شکل صوری یا واقعی باشد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که این دو نوع معامله چه تفاوتی باهم در نزد قانون دارند.

1- معامله فرار از دین صوری

 در معامله صوری فرار از دین شخصی که قصد انتقال اموالش را دارد، در واقع نمی خواهد به صورت واقعی این انتقال انجام شود. به این معنی که در حقیقت چنین معامله ای صورت نمی گیرد و تنها به شکل صوری سند ها جا به جا می شوند. این نوع معامله در هر شرایطی باطل می باشد؛ زیرا فقدان قصد دارد. از این رو در هنگام شکایت از فرار از دین این موضوع باید مد نظر قرار بگیرد.

2- معامله فرار از دین واقعی

در حالت دوم معامله فرار از دین به صورت واقعی انجام می شود! با توجه به این نکته انتقال دهنده میخواهد واقعا اموال خود را به نام شخص دیگری کند که در این حالت حاصل فروش را مخفی می کند. در نتیجه طلبکاران نمی توانند به آن دسترسی پیدا کنند. در این حالت رابطه میان معامله صورت و معامله فرار از دین و خصوص من وجه در نظر گرفته می شود.

معامله فرار از دین واقعی بر طبق قانون

این نوع معامله از نظر ماهیت در دو دیدگاه بررسی می شود. برخی از نویسندگان اعتقاد دارند که به دلیل انگیزه نامشروع از انجام این معامله، جهت معامله نیز به صورت نامشروع تلقی می شود؛ اما نامشروع بودن آن امری خصوصی است و به دلیل اضرار به طلبکاران می باشد.

 این موضوع طبق ماده 218 قانون مدنی سابق ذکر می شود که اصلاح شد و بر آن اساس در صورتی که  مشخص شود که معامله با قصد فرار از دین انجام شده است، معامله نافذ نمی باشد. در قانون جدید یک اصلاحیه تصویب شد که بر طبق آن اگر مشخص شود که معامله به قصد فرار از دین بوده است، باطل است.

برخی از حقوقدانان عقیده دارند که در صورتی که شخص بدهکار در انتقال اموالش سوء استفاده کند، این امر موجب محدودیت در انتقال اموال وی می شود. در این خصوص در کشور ما بر اساس ماده 654 قانون مدنی «وقف به قصد فرار از دین نافذ نیست.» در این حالت «معامله صورت برای فرار از دین باطل می باشد.» برای مراجعه به حکم درست در خصوص فرار از دین، باید به ماده 21 قانون مراجعه کنیم.

ماده 21 قانون در مورد معامله فرار از دین

به منظور شکایت از فرا از دین باید با ماده های قانونی در این خصوص آشنا باشیم. بر اساس ماده 21 قانون مدنی «انتقال مال به شخص دیگر توسط بدهکار با داشتن انگیزه فرار از دین به گونه ای که اموال باقی مانده وی برای پرداخت دین کافی نباشند، باعث حکم به حبس تعزیری یا پرداخت جزای نقدی درجه 6 می شود. همچنین امکان جزای نقدی برابر با نصف محکوم به یا هر دو مجازات از طرف قانون تعیین می گردد.»

باید به این نکته توجه شود که بر طبق این ماده قانونی اگر اقدام منتقلُ الیه با علم باشد، در این جرم شریک می باشد. در این حالت باید عین مال یا مثل یا قیمت آن (در صورت تلف شدن یا انتقال) از دارایی انتقال گیرنده برای جریمه دریافت شود. محکومُ به نیز از محل آن استیفاء می شود.

شرایط شکایت از فرار از دین کدامند؟

به منظور شکایت از فرار از دین یا طرح دعوی در این خصوص باید شرایط عمومی رعایت شوند. علاوه بر شرایط عمومی طرح دعوی، باید شرایط دیگری نیز در این خصوص محیا باشند:

  • زمانی امکان شکایت از فرار از دین وجود دارد که شخص بعد از انتقال اموال مالی برای انتقال نداشته باشد یا اینکه بدهکار بالفعل معسر باشد. در این حالت طرح دعوی در این خصوص با بحث اعسار ملازمه خواهد داشت.
  • نیاز است که بدهکار معامله کرده باشد. مثلا در صورتی که فرد بدهکار طلب برخی از طلبکاران را ادا کند و یا برخی را بر سایرین ترجیح دهد، این عمل منع قانونی ندارد و مانند شخص ورشکسته با وی رفتار نمی شود؛ چراکه ادای دین عمل حقوقی نیست.
  • برای اینکه بتوانیم اثبات کنیم که فرار از دین صورت گرفته است تنها انتقال اموال کفایت نمی کند و باید مواردی مانند قصد اضرار به دیون مشخص شوند و در حقیقت لازم است که قصد فرار از دین اثبات شود.
  • مقدم بودن طلب بر معامله از دیگر شرایط امکان شکایت از فرار از دین است. در این خصوص طلب های قطعی مورد حمایت قانونگذار هستند.

شرایط شکایت از فرار از دین کدامند؟

مجازات معامله به قصد فرار از دین

اگر قصد دارید که نسبت به شکایت از فرار از دین اقدام کنید، باید با مجازات آن آشنا باشید. همانطور که گفته شد بر اساس ماده 21 قانون در صورتی که قصد از انتقال اموال فرار از دین باشد و باقی مانده اموال شخص برای پرداخت دیون کافی نباشند، وی محکوم به حبس تعزیری درجه 6 می شود. در غیر این صورت باید جزای نقدی برابر با نصف محکوم را پرداخت کند و یا اینکه ممکن است هر دو مجازات در نظر گرفته شوند.

مسئولیت انتقال گیرنده در معامله فرار از دین

در خصوص طرح شکایت از فرار از دین باید در خصوص فردی که اموال به نام وی منتقل می شوند، نیز صحبت کنیم. در صورتی که این شخص با علم به این موضوع نسبت به دریافت مال اقدام کرده باشد، در حکمی که از طرف قاضی براساس قانون تعیین می شود، شریک است.

گاهی نیز معامله به صورت صوری انجام می شود و وجهی بین دو طرف رد و بدل نمی شود. در این حالت به فرض اینکه هیچ معامله ای انجام نشده است، سوء نیت شخص انتقال گیرنده مشخص است. در نتیجه دفاع وی در این خصوص که اطلاع نداشته است مورد پذیرش واقع نمی شود. از این روش شخص انتقال گیرنده نیز می تواند به عنوان مجرم در این نوع شکایت مطرح شود. در صورتی که معاملات صوری یا واقعی باشند با فرد باید طبق قانون رفتار شود.

کلام آخر

در این مقاله به روش شکایت از فرار از دین اشاره شد. ممکن است فردی به منظور فرار از پرداخت دیون خود نسبت به انتقال اموالش اقدام کند. این موضوع اغلب در مواردی مانند پرداخت مهریه دیده می شود. اگر در این خصوص قصد وی فرار از پرداخت دین باشد، با عنوان فرار از دین  از آن یاد می شود. در صورتی که با اموال باقی مانده امکان پرداخت دین و قرض وی نباشد، امکان شکایت وجود دارد. مطابق با قانون با وی برخورد می شود که مجازاتش نیز مشخص است.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا