دانستنی های حقوقی

چگونه از چک برگشتی قدیمی شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از چک برگشتی قدیمی باید از طریق دادسرا پیگیری شود. در این رابطه اغلب مواردی مانند مسدودی حساب چک برگشتی قدیمی، مجازات چک برگشتی قدیمی، شکایت حقوقی از چک برگشتی قدیمی و مراحل برگشت زدن چک قدیمی نیز مطرح می شوند.

از رایج ترین انواع شکایت در این خصوص می توان به شکایت کیفری اشاره کرد. بعد از برگشت زدن چک در دو بازه زمانی 6 ماهه، باید شکایت به صورت کیفری به دادگاه ارائه شود. در صورتی که این روند انجام نشود، امکان شکایت کیفری وجود ندارد و تنها باید به صورت حقوقی شکایت ارائه شود.

هنگام که یک چک صادر می شود دارنده آن این امکان را دارد که در تاریخ سررسید به بانک مراجعه کند. در صورتی که در حساب وجهی نباشد و به هر دلیل امکان وصول چک وجود نداشته باشد، دارنده می تواند با شیوه های مختلف کیفری، حقوقی و ثبتی از صادرکننده چک شکایت کند.

با توجه به اینکه شیوه های مختلفی برای ثبت شکایت وجود دارد، شرایط خاصی نیز برای هر یک از آنها در نظر گرفته شده است. بسیاری از افراد تمایل دارند که شکایت کیفری را در خصوص چک برگشتی انجام دهند. از این رو ما در این مطلب نیز به همین مورد و مراحل آن خواهیم پرداخت.

اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید، می توانید با دریافت مشاوره از بهترین وکیل در شمال تهران نسبت به شکایت از چک برگشتی قدیمی اقدام کنید. در این خصوص ما در سایت وکیل از ما وکلای باتجربه را به شما معرفی خواهیم کرد تا بتوانید مراحل شکایت را با سرعت بیشتری طی کنید.

چک قدیمی چیست؟

قبل از اینکه در خصوص شکایت از چک برگشتی قدیمی صحبت کنیم باید در خصوص چک های قدیمی مطلبی را ذکر کنیم. در گذشته چک های صیادی کرم یا سفید رنگی صادر می شدند که امروزه به آن ها چک قدیمی گفته می شود. صدور چک های قدیمی مربوط به قبل از سال 1400 است.

 چک های جدید بر اساس دستورات بانک مرکزی به رنگ بنفش صادر می شوند و حتما باید در سامانه صیاد ثبت گردند. در صورتی که هنوز از دسته چک های قدیمی استفاده می کنید باید در اولین فرصت به بانک مراجعه کنید و چک صیادی جدید را دریافت کنید.

چک برگشتی چیست؟

چک برگشتی که با اصطلاح چک بی محل نیز شناخته می شود، به چکی گفته می شود که دارنده آن به بانک برای وصول آن مراجعه کند؛ اما حساب صادر کننده خالی باشد. صدور چک بی محل یا برگشتی جرم محسوب می شود. از این رو بخش عمده ای از پرونده های قضایی به این موضوع اختصاص دارد. البته با تدابیر جدید بانک مرکزی این نوع شکایت کمتر از گذشته شده است. شکایت از چک برگشتی قدیمی نیز در این راستا انجام می شود و امکان پیگیری آن به صورت کیفری نیز وجود دارد.

مدت زمان شکایت از چک برگشتی قدیمی

مهلت یا مدت زمان شکایت از چک برگشتی قدیمی در پیگیری کیفری آن از اهمیت زیادی برخوردار است. مهلت شکایت کیفری در قانون دو مدت زمان 6 ماهه در نظر گرفته شده است. در شش ماهه اول دارنده باید از تاریخ صدور چک تا 6 ماه نسبت به برگشت چک اقدام کند. بانک در این حالت به وی گواهی عدم پرداخت خواهد داد. اگر که این روند انجام نشود امکان ثبت شکایت کیفری وجود ندارد.

مدت زمان شکایت از چک برگشتی قدیمی

همانطور که ذکر شد چک های جدید همگی باید در سامانه صیاد ثبت شوند. در صورتی که چکی ثبت نشده باشد، دارنده آن نمی تواند آن را برگشت بزند. این موضوع اغلب برای چک های قدیمی صدق می کند. با این توضیحات بانک نیز گواهی عدم پرداخت را به دارنده چک ثبت نشده نخواهد داد.

بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت شش ماه مهلت وجود دارد که دارنده به دادگاه برود و شکایت کیفری از چک برگشتی قدیمی را ارائه کند. اگر در این مدت زمان دارنده نتواند گواهی عدم پرداخت دریافت کند، دیگر امکان شکایت کیفری وجود نخواهد داشت. به همین دلیل دارنده چک برگشتی قدیمی باید از روش های حقوقی و ثبتی برای طرح شکایت استفاده کند که مدت زمان بیشتری نیاز دارد تا به نتیجه برسد.

روش شکایت از چک برگشتی

بر اساس قانون چکی که بدون وجود پول در حساب دارنده صادر شود، چک بی محل می باشد و این کار جرم به شمار می آید. شکایت از چک برگشتی دارای قوانین مختص به خود می باشد. شما باید از طریق دادسرایی که در حوزه بانک صادرکننده قرار دارد، شکایت کیفری خود را ثبت کنید. در این صورت دادسرا فقط این امکان را دارد که به جرم صدور چک بی محل رسیدگی کند. وجوهی که از طریق چک پرداخت نشده اند باید از طریق یک دادخواست جداگانه پیگیری شوند.

با شکایت از چک برگشتی قدیمی به صورت کیفری می توان شخص صادرکننده را مجازات کرد و این که این امکان وجود دارد که مبلغ چک نیز دریافت شود.  برای دریافت مبلغ چک باید فرم دادخواست مطالبه طلب تکمیل شود و به دادگاه حقوقی تحویل داده شود. بعد از آن دادگاه یک تاریخ را برای رسیدگی به دادخواست تعیین می کند و در صورت احراز، حکم نهایی پرداخت وجه صادر می شود.

از کدام چک نمی توان شکایت کیفری کرد؟

تا این بخش با روش های شکایت از چک برگشتی قدیمی آشنا شدیم. حال قصد داریم در این خصوص صحبت کنیم که امکان شکایت کیفری از برخی از چک ها وجود ندارد! این چک ها بر اساس قانون عبارتند از:

  • اثبات چک سفید امضاء: در صورتی که ادعای صدور چک سفید امضاء اثبات شود، این چک حقوقی محسوب می شود و امکان شکایت از چک برگشتی قدیمی به صورت کیفری وجود ندارد.
  • منوط شدن دریافت وجه از بانک با توجه به شروط متن چک: به عنوان مثال اگر بین خریدار و فروشنده شرط یک خانه باشد. حتی اگر شرط در متن چک نباشد و بتوان از راه های دیگر آن را اثبات کرد، باز هم چک حقوقی است و امکان پیگیری کیفری آن وجود ندارد.

از کدام چک نمی توان شکایت کیفری کرد؟

کلام آخر

شکایت از چک برگشتی قدیمی به روش های مختلفی مانند حقوقی، کیفری و ثبتی انجام می شود. با انتخاب خر کدام پروسه مختلفی در انتظار شاکی است. بیشتر افراد تمایل دارند که شکایت خود را به صورت کیفری ثبت کنند. در این صورت باید به مهلت ثبت شکایت که دو بازه زمانی شش ماهه می باشد، توجه کنند. در غیر این صورت امکان ثبت شکایت کیفری وجود ندارد.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا