دانستنی های حقوقی

چگونه از کارفرما بدون داشتن قرارداد شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از کارفرما بدون داشتن قرارداد با توجه به ماده 7 قانون کار امکان پذیر می باشد؛ چراکه بر اساس این قانون قرارداد کار می تواند به صورت شفاهی نیز باشد. در این خصوص مواردی مانند مدارک لازم برای شکایت از کارفرما بدون قرارداد، شکایت از کارفرما بدون قرارداد و بیمه، اثبات کار بدون قرارداد، عواقب نداشتن قرارداد کار و اخراج کارگر بدون قرارداد نیز مطرح می شوند.

بدین منظور اغلب افراد به صورت حضوری به اداره کار مراجعه می کنند. در حال حاضر یک سامانه جامع روابط کار نیز وجود دارد که می توان به صورت اینترنتی شکایت خود را در رابطه ثبت کنید. به دلیل عدم وجود قرارداد باید شرایط و مدارک کافی در این خصوص ارائه شود. یکی از این مدارک استشهادیه مثبت قرارداد کار می باشد. همچنین باید کارگر اهلیت قانونی برای طرح شکایت را داشته باشد. بدین منظور برای طرح شکایت نیازی به پرداخت هزینه نیست.

اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید می توانید با بهترین وکیل در جنوب تهران مشورت کنید. مسلما وکلا می توانند در خصوص چنین پرونده هایی به شما کمک کنند. به دلیل وجود مسائل حقوقی در روند پرونده، تنها وکیل می تواند مراحل شکایت را با سرعت بیشتری طی کند. ما نیز در سایت وکیل از ما سعی داریم در این خصوص بهترین وکلا را به شما معرفی کنیم.

شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار امکان پذیر می باشد؟

در رابطه با شکایت از کارفرما بدون داشتن قرارداد باید گفت که این کار امکان پذیر می باشد. اگر قرارداد به صورت شفاهی باشد نیز در این مورد مورد تایید قانونگذار است. به همین دلیل نیازی نیست که قرارداد به صورت مکتوب باشد. باید به این نکته توجه کنید که همواره داشتن سند مکتوب می تواند در هنگام شکایت نقش مهمی در اثبات ادعا داشته باشد. از این رو توصیه می شود که در هنگام انعقاد قرارداد با کارفرما یک سند مکتوب به عنوان قرارداد وجود داشته باشد.

برخی از کارگران در هنگام استخدام شدن به این موضوع اهمیت نمی دهند و قرارداد آنها با کارفرما به صورت شفاهی است. شکایت از کارفرما دارای پیچیدگی های زیادی است و در صورت نبود قرارداد کتبی این پیچیدگی ها بیشتر می شود. باید در این خصوص با مراحل حقوقی شکایت از کارفرما آشنا باشیم تا بتوانیم به نتیجه مورد نظر دست پیدا کنیم. یک وکیل با تجربه می تواند شما را در این مسیر همراهی کند.

در ماده 7 قانون کار این موضوع ذکر شده است که قرارداد کار می تواند به صورت کتبی و شفاهی باشد. در واقع قرارداد به منزله یک توافق بین کارگر و کارفرما می باشد که بر طبق آن کارگر وظیفه دارد که کاری که بر وی محول شده است را در موعد مقرر انجام دهد و برای انجام آن مزد دریافت کند. این اصول کلی قرارداد کاری است که دو طرف باید به آن عمل کنند و در غیر این صورت هر کدام می توانند بر علیه دیگری شکایت مطرح کنند.

شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار امکان پذیر می باشد؟

شرایط شکایت از کارفرما بدون داشتن قرارداد کار

در قانون به صراحت بیان شده است که قرارداد کاری نیازی نیست به صورت مکتوب منعقد شود. بار اثبات برای قرارداد شفاهی بر عهده مدعی قرار داد است و بهتر است که قرارداد ها به صورت مکتوب باشند و نسخه ای از آنها در دست دو طرف باشد. با این وجود این نوع شکایت در صورتی که می تواند نتیجه بخش باشد که در مراجع صالح به آن رسیدگی شود. هیئت حل اختلاف در این خصوص می تواند گزینه مناسبی باشد. برخی از شرایط شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار را در ادامه ذکر خواهیم کرد:

  • برخوردار بودن کارگر از اهلیت قانونی به منظور طرح دعوا: منظور از این مورد این است که کارگر عاقل و بالغ و رشید باشد. در غیر این صورت باید نماینده، ولی و قیم شخص به نیابت از وی نسبت به طرح دعوی اقدام کند.
  • رعایت شرایط مندرج در ماده 9 قانون کار: این شرایط عبارتند از اینکه موضوع قرارداد مشروع باشد، معین باشد و ممنوعیت شرعی و قانونی در این خصوص وجود نداشته باشد. در صورتی که موضوع قرارداد شفاهی معین نباشد و یا مشروعیت نداشته باشد، امکان طرح شکایت وجود ندارد.
  • داشتن نام کاربری و رمز عبور برای ثبت شکایت: اگر بخواهید به صورت اینترنتی شکایت خود را ثبت کنید باید با داشتن نام کاربری و رمز عبور به سامانه mcls.gov.ir مراجعه کنید.
  • داشتن مدارک برای اثبات قرارداد: مانند شهادت شهود و یا استشهادیه کتبی از همکاران، سوابق بیمه و یا ساعت ورود و خروج.

مرجع رسیدگی به شکایت از کارفرما بدون بستن قرارداد

بر اساس قانون به منظور شکایت از کارفرما بدون داشتن قرارداد مراجع صالح مشخص شده اند. مراجع هنگامی که دعاوی ناشی از حقوق کار مطرح می شوند، در این خصوص رسیدگی های لازم را انجام می دهند. کارگر می تواند حتی بدون داشتن قرارداد کار به صورت کتبی نیز شکایت خود را مطرح کند. مراجع رسیدگی به شکایت عبارتند از:

  • شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی
  • هیئت تشخیص کار
  • شورای حل اختلاف

در این خصوص این مراجع می توانند شکایت کارگر از کارفرما  را دریافت کنند و با توجه به نوع مشکل نسبت به حل آن اقدام کنند. بدیهی است پیگیری از این طریق دارای مدت زمان مشخصی است که به کارگر اعلام خواهد شد. در صورت عدم داشتن قرارداد کتبی طبیعتا پروسه رسیدگی به شکایت می تواند طولانی تر باشد. از این همواره بر این موضوع تاکید شده است که در هنگام استخدام قرارداد کاری امضا شود.

مرجع رسیدگی به شکایت از کارفرما بدون بستن قرارداد

کلام آخر

در این مطلب در مورد شکایت از کارفرما بدون داشتن قرارداد صحبت کردیم. باید گفت که در این صورت حتما نیازی به ارائه قرارداد کتبی نیست و پیگیری های لازم از طرف مراجع حتی با قرارداد شفاهی نیز انجام می شود. قرارداد شفاهی بین کارگر و کارفرما نیز می تواند موجب شود که کارگر به حق واقعی خود برسد. پروسه رسیدگی به این نوع شکایت طولانی تر است و پیچیدگی های خاص خود را دارد که در این خصوص وکیل با تجربه می تواند به شما کمک کند. از این رو توصیه می شود که در صورت عدم داشتن قرارداد حتما با یک وکیل با تجربه مشورت کنید.

4.3/5 - (3 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا