دانستنی های حقوقی

همه چیز درباره جرم آدم ربایی و تفاوت آن با گروگان گیری

در سال‌های اخیر اخبار زیادی در خصوص پرونده های کیفری، از شبکه‌های اجتماعی شنیده می شود. یکی از این موضوعات و پرونده های مربوط به جرم آدم ربایی می شود. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی این جرم بپردازیم. با رویکردی که قانون برای این جرم دارد آشنا شویم و  مجازات ها و  عناصر تشکیل دهنده این جرم را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

در مواجهه با چنین پرونده هایی مشاوره با بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها، امری الزامی اشت. وی با تسلط بر قوانین، به احقاق حقوق موکلین در کمترین زمان ممکن کمک خواهد کرد.

جرم آدم ربایی

در ابتدا به بررسی جرم آدم ربایی می پردازیم. این جرم به چه معناست؟ به طور کلی، برای این جرم دو نعریف زیر را ارائه می کنیم:

  • آدم ربایی به معنای سلب آزادی تن است. به انتقال یک شخص بدون رضایت او از محلی به محل دیگر با استفاده از اجبار، تهدید یا فریفتن، آدم ربایی می گوییم.
  • در تعریفی دیگر میتوان گفت که آدم ربایی به معنای سلب آزادی تن دیگری بدون رضایت او و با قصد نامشروع از راه جابجایی از محلی به محل دیگر است. این جرایم علاوه بر این که آزادی تن اشخاص را سلب می کنند، در اکثر اوقات صدمات بدنی  از قبیل: ضرب و جرح و قتل و صدمات حیثیتی از قبیل: ریختن آبرو، شرف و هتک ناموس، بر افراد وارد می کنند، که غیر قابل جبران است. به عبارتی، اکثراً با نوعی عنف، تهدید و اجبار یا حیله و نیرنگ با انگیزه های سوء همراه هستند.

عناصر جرم آدم ربایی 

برای آنکه هر جرمی تحقق یابد و بتوان برای آن مجازاتی در نظر گرفت، سه رکن باید واقع گردد.  به عبارتی تا هنگامی که به وسیله محکمه سه عنصر اصلی، محرز نشود، صدور حکم برای این موضوع، وجاهت قانونی ندارد. بدیهی است که جرم آدم ربایی نیز مانند هر جرم دیگری از سه رکن قانونی، مادی و معنوی تشکیل شده است:

  • قانونی: رکن قانونی این جرم، مواد 621 و 631 قانون مجازات اسلامی است. این مواد به تفسیر و تشریح این جرم مانند: نوزاد ربایی، مشارکت در جرم و مجازات های آن ‌ها می پردازد. اگر چه بسیاری از دادگاه‌ ها هنگام رسیدگی به این جرم تنها به ماده 621 قانون مجازات اسلامی استناد می‌کنند.
  • مادی: عمل ربودن افراد، به توسط تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر عنصر مادی این جرم محسوب می‌شود. یعنی اگر شخصی به هر انگیزه و با حیله و تقلب و یا بدون رضایت او را برباید عنصر مادی جرم ادم ربایی محقق می شود.
  • معنوی: مرتکب علاوه بر علم به موضوع جرم و وصف آن یعنی انسان زنده، باید در انجام عمل عامل هم باشد. به عبارتی، سوء نیت عام و علم و آگاهی مرتکب به عدم رضایت بزه دیده شرط نیست. جرم آدم ربایی مطلق است. نیازی به سوء نیت خاص ندارد.

هر دلیل که قاطع باشد، مانند شهادت شهود و یا اقرار و یا آمار، مانند تحقیق محلی، جرم ادم ربایی را احراز می کند. در مواردی که دلایل کافی برای احراز جرم به متهم وجود نداشته باشد و متهم نیز به ارتکاب عمل توسط وی صریحا یا ضمنا اقرار نکرده باشد، حکم به نفع متهم صادر می‌گردد.

"</p

تفاوت جرم آدم ربایی با گروگانگیری

بعد از آشنایی با جرم آدم ربایی و عناصر اصلی آن، حال نوبت به بررسی یک سوال بسیار رایج بین کاربران است. این سوال عبارت است از این که: چه تفاوتی میان گروگان گیری و آدم ربایی وجود دارد؟ در قانون مجازات اسلامی، هیچ تفاوتی میان گروگان گیری و آدم ربایی نیست. این کار غیر انسانی، در بیشتر موارد به دلیل دریافت پول بدون زحمت و کار کردن انجام می پذیرد.

مجازات جرم آدم ربایی

این بخش مختص به مجازات هایی است که برای جرم آدم ربایی در نظر گرقته شده است. این مجازات ها به شرح زیر است:

  • ماده 621 قانون مجازات اسلامی، مجازات آدم ربایی از ۵ سال تا ۱۵ سال حبس می باشد.
  • ماده 631 نیز به جرم نوزاد ربایی می پردازد. مجازات ۶ ماه تا ۳ سال حبس را برای این موضوع صادق است. اگر طفل مرده باشد، مجرم محکوم به پرداخت ۱۰۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ ریال جریمه نقدی می شود.
  • مجازات شریک جرم آدم ربایی، که از طریق تهیه شرایط و وسایل مورد نیاز یا به هر صورت دیگری به مجرم کمک کند، طبق ماده ۷۲۶ قانون مجازات اسلامی، به حداقل جزای قانونی، برای اصل جرم محکوم می شود. یعنی ۵ سال برای آدم ربایی و ۶ ماه برای نوزاد ربایی است.
  • چنانچه شخص، مرتکب جرایم آدم ربایی و تجاوز به عنف شود، لذا در صورت اثبات جرم آدم ربایی به مجازات اعدام، محکوم می شود.

موارد تشدید مجازات جرم آدم ربایی

مواردی هستند که مجازات های بالا برای جرم آدم ربایی را تشدید می کنند. در این بخش به عنوان سخن پایانی به این موارد اشاره می کنیم. این موارد از قرار زیر است:

  • اگر سن قربانی کمتر از 15 سال باشد، موجب تشدید مجازات این جرم می ‌گردد.
  • استفاده از وسیله نقلیه در آدم ربایی: استفاده از وسیله نقلیه، اعم از خودرو و یا موتور سیکلت و غیره، از موجبات تشدید مجازات آدم ربایی ‌می ‌باشد. اما این نکته لازم به ذکر است که، هر گاه مرتکب، پس از تحقق جرم، برای تغییر مکان، شخص را با وسیله نقلیه منتقل نماید، مشمول تشدید جرم آدم ربایی قرار نمی‌گیرد.
  • ورود آسیب جسمی یا حیثیتی به قربانی: اگر مرتکب، شخص را پس از ربودن در خانه مخفی نماید. باعث بروز مشکلات روحی و روانی بر قربانی شود. یعنی باعث آسیب جسمی یا حیثیتی در نتیجه جرم آدم ربایی به قربانی وارد شود، تشدید مجازات آدم ربایی فراهم می ‌گردد.
4.4/5 - (5 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا