شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
شهرداری نهاد و ارگانی است که وظایف و اختیاراتی جهت سالم سازی شهر و برقراری نظم دارد. در عین حال، موظف به ایجاد یک محیط مناسب جهت بهره مندی شهروندان از یک زندگی سالم می باشد. به همین منظور، در این زمینه دارای اختیاراتی قانونی می باشد. این موضوع بدیهی است که اجرای قوانین و مقررات مربوطه برای شهرداری، حتمی می باشد. به عبارتی باید بگوییم که شهرداری نمی تواند بر خلاف قوانین و مقررات اقدام نماید، اما گاهی به هر دلیلی اقداماتی در خلاف با قوانین و آیین نامه های اداری توسط شهرداری صورت می گیرد. در این مواقع، شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری می تواند در رسیدن به حق قانونی موثر واقع شود. نحوه شکایت از شهرداری، یک روش واحد و ثابت نیست. این شکایت بسته به موضوع، ممکن است در مراجع مختلف از قرار زیر انجام پذیرد:
- قضایی
- اداری
- اینترنتی
- حضوری
این نکته را به خاطر بسپارید که پیگیری این شکایت نیز بسته به مرجع شکایت، متفاوت می باشد.
مراحل طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
نحوه طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، براساس ماده 16 قانون آیین دادرسی مدنی و تشکیلات دیوان عدالت اداری می باشد. طبق این ماده قانونی افراد برای این که اقدام به طرح شکایت نمایند، باید یک مسیر را طی نمایند. این شکایت به صورت زیر انجام می پذیرد:
- ابتدا باید در این رابطه دادخواست خود را مطابق قانون و ماده اعلامی بنویسند.
- در انتها از طریق سامانه ساجد (sajed.divan-edalat.ir )، شکایت خود را به دیوان ارسال نمایند.
- برای پیگیری امور دیوان، فرد می تواند وارد حساب کاربری خود در سامانه ابلاغ الکترونیک قضائی شود. با وارد شدن به قسمت دیوان، شماره پرونده خود را وارد نمایند و جریان پرونده را در این رابطه دریافت نماید.
- بعد از ارسال دادخواست شکایت در دیوان عدالت اداری معمولا دادخواست به دبیرخانه می رود.
- دادخواست مذکور در دبیرخانه به دفتر رئیس ارجاع می شود.
- در دفتر رئیس، دادخواست مربوطه از نظر نواقص احتمالی و همچنین صلاحیت دیوان مورد بررسی قرا می گیرد.
- در صورتی که دادخواست مذکور فاقد هر گونه نقصی باشد، از طریق رئیس دیوان به یکی از شعب برای رسیدگی ارسال می شود .
- بعد از ارسال به یکی از شعب معمولا در این زمینه، قاضی شعبه اقدام به بررسی پرونده و رسیدگی به آن می نماید.
البته در بحث طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، باید بدانید که رسیدگی در دیوان به صورت غیر حضوری و تنها درمواردی که قاضی حضور طرفین را لازم بداند، جلسه به صورت حضوری برگزار می گردد.
مراحل شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، به شرح زیر است:
- ساخت پروفایل در سامانه ثنا و سامانه ساجد sajed.divan-edalat.ir
- ارائه دادخواست برای شکایت از شهرداری
- ارسال دادخواست از طریق سامانه ساجد به دبیرخانه دیوان عدالت اداری
- پرداخت هزینه دادرسی شکایت در دیوان عدالت اداری
- پیگیری پرونده با بررسی پیامها در پروفایل مختص به شما در سامانه ساجد
- اعتراض به رأی یا استفاده از مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری
- دریافت رأی قطعی از سوی واحد اجرای احکام و اجرای حکم
توجه نمایید که دو مرحله انتهایی، در صورت حکمی خلاف آن چیزی است که برای آن اقدام به طرح شکایت نموده اید.
دلایل شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
شکایت از اعمال و تصمیمات خلاف قانون شهرداری یا ابطال مصوبات خلاف قانون شهرداری، اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری، عدم صدور پروانه ساختمانی با وجود فراهم بودن شرایط قانونی و ابطال بدون مجوز پروانه های صادره از سوی شهرداری از جمله مواردی هستند که در دیوان عدالت اداری، به آن ها رسیدگی می شود.
شهرداری نهادی به حساب می آید که تمام برنامهها و پروژه های آن، برای آبادسازی و آماده کردن شرایط شهر برای زندگی سالم شهروندان است. در این میان، اگر تصمیمات و اقدامات شهرداری و کارکنان آن به گونه ای باشند که افراد حقیقی و حقوقی ساکن شهر به آنها معترض باشند، میتوانند اقدام به ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری نمایند. با پیگیری این شکایت، می توان به اجرای حکم علیه شهرداری دست یافت. بررسی عمده شکایات مربوط به شهرداری در حدود اختیارات دیوان عدالت اداری قرار دارد. در دو حالت شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری قابل رسیدگی است، این دو حالت عبارت اند از:
- اولین مورد این است که عملکرد مأمورین و مدیران شهرداری خلاف قوانین این سازمان باشد.
- دومین مورد هم مربوط به زمانی است که برخی از مصوبات شهرداری خلاف قانون باطل شده باشند.
اذعان می داریم که در دو حالت بالا هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، مسئول بررسی شکایات افراد حقیقی و حقوقی می باشد.
اجرای حکم در شکایت از شهرداری
بعد از شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، اجرای حکم علیه شهرداری به چه صورت است؟ در پاسخ باید بگوییم که طبق قانون، توقیف اموال منقول و غیر منقول شهرداری به منظور پرداخت خسارات، امکان پذیر نیست.
این بدان معناست که شهرداری، صرفا می تواند از بودجه دریافتی همان سال و یا سال بعد مبلغ خسارت و یا جریمه اش را پرداخت نماید. البته باید بدانیم که این قانون تنها به مدت یکسال برای شهرداری کارایی دارد. اگر بعد از گذشت این مدت هنوز جبران خسارت صورت نگرفته باشد، توقیف اموال عملی می شود. به عبارتی حکم علیه شهرداری، اجرایی می گردد. در انتها این نکته نیز قابل تامل است که شهردار به موجب عدم اجرای حکم، محکوم به یک سال انفصال از خدمت می گردد.
کلام آخر
شکایت از شهرداری از طریق شماره تلفن گویای 136 یا شماره تلفن سازمان بازرسی کل کشور امکانپذیر می باشد. برای طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری نیز می توان به سامانه ساجد مراجعه کرد و شکایت خود را پیگیری نمود.